Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

AB Konseyi Başkanı Tusk, Hırvatistan'da

AB Konseyi Başkanı Tusk, Hırvatistan'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 18:30:53

AB Konseyi Başkanı Tusk, Hırvatistan'da
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığındaki basına kapalı görüşmede, son dönemde yaşanan kaçak göçmen krizinin ve AB'nin genişleme sürecinin ele alındığı bildirildi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Tusk, AB'nin önceliklerinden birinin genişleme olması gerektiğini ifade etti.

Minsk'teki Ukrayna zirvesinde varılan anlaşmanın şartlarının yerine getirilmesi için öngörülen zamanın dolmak üzere olduğuna işaret eden Tusk, Ukrayna hükümetinin ve meclisinin Minsk'te varılan anlaşmayı uygulamak adına güçlü bir kararlılık gösterdiğini kaydetti.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç de son dönemde yaşanan kaçak göçmen krizine dikkati çekerek, göçmen sorununun "kökten çözümü" için göçmenlerin geldikleri ülkelerle işbirliği yapılması ve göçmen akınının en çok etkilediği ülkelerden Sırbistan ve Makedonya'ya yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

Kitaroviç ayrıca, Hırvatistan'ın, AB'nin genişlemesi konusunda AB üyesi olmayan Güneydoğu Avrupa ülkelerine üyelik yolunda yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

- Tusk-Milanoviç görüşmesi

Tusk, Zagreb'deki temasları kapsamında ayrıca Başbakan Zoran Milanoviç ile bir araya geldi.

Başbakanlıktaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Tusk, görüşmede özellikle kaçak göçmen krizini ele aldıklarını belirterek, "Göç, Avrupa için bir meydan okuma. Bu nedenle birlik ve dayanışma ruhu içinde bu soruna çözüm bulmalıyız" diye konuştu.

İstikrar noktasında AB'nin Batı Balkan ülkelerine yardımcı olmak istediğini de söyleyen Tusk, "İstikrarlı Balkanlar, sadece bu bölgedeki insanlar için değil, tüm Avrupa için önemli" ifadesini kullandı.

Başbakan Milanoviç de göçmen krizinin "Avrupa'yı salladığına" işaret ederek, bu sorunun çözümü noktasında net bir cevap aradıklarını kaydetti.

Haber Ara