Dolar

32,3136

Euro

35,1353

Altın

2.293,11

Bist

9.061,06

AB'den Türkiye'deki mültecilere yardım

AB, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için 2 milyar euro'luk desteği Temmuz sonuna kadar sağlamaya yönelik adım attı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-30 22:48:45

AB'den Türkiye'deki mültecilere yardım

AB'nin Türkiye'deki Suriyeli mültecileri desteklemek üzere sağlamayı taahhüt ettiği mâli destek için kurulan idari komite Brüksel'de toplandı.

AB Komisyonu başkanlığında yapılan ve AB üyesi ülkelerle Türkiye'nin temsil edildiği idari komite toplantısında, AB Komisyonu, Türkiye'deki Suriyeli mültecileri desteklemek için ilave 1,4 milyar euro'nun sağlanması yönünde teklifte bulundu. Bu meblağ ile Türkiye'deki mülteciler için kurulan fona aktarılan miktarın Temmuz ayı sonuna kadar 2 milyar euro'ya ulaşmasının hedeflendiği açıklandı.

AB geçen haftalarda, yük paylaşımı adı altında Türkiye'deki Suriyeli mülteciler için sağlanacak fonun hızlandırılmasına karar vermişti. 

AB Komisyonu'nun teklifiyle idari komitenin Temmuz sonuna kadar Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik projelere 2 milyar euro'luk destek sağlama imkânı olacak. Bu kaynakla Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik projeler, komitede değerlendirildikten ve onaylandıktan sonra maddi destek alabilecek. Halihazırda, bu fona toplam 740 milyon euro kaynak aktarılmış durumda. Bunun 150 milyon euro'luk kısmı için çeşitli projeler onay aldı. Onaylanan projelere de 105 milyon euro'luk ödeme gerçekleştirildi.

AB, 29 Kasım 2015'te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türkiye'deki Suriyeli mülteciler için 2017 sonuna kadar 3 milyar euro'luk fon sağlamayı taahhüt etmişti.18 Mart'taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar euro'luk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı.

Fonların, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

Öte yandan Türkiye, uzun süredir AB'nin Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik bu mâli yardımını yeterince hızlı aktarmadığını belirtiyordu.

Haber Ara