Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

AB’den İsrail’e sert uyarı

Avrupa Birliği yaptığı açıklamada İsrail’den Filistinlilere ait evleri yıkma faaliyetlerine son vermesini istedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-07 17:47:29

AB’den İsrail’e sert uyarı

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

AB diplomasi servisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'den bazıları AB bütçesi ile yapılmış Filistinlilere ait evlerin yıkılmasına bir son vermesini istedi. Ayrıca işgal altında bulunan Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin yayılmasına da karşı olduklarını bir kez daha yineledi.


Yapılan açıklamada AB “Geçtiğimiz hafta Batı Şeria'nın C Bölgesi'nde bazı gelişmeler gözlendi. Bu gelişmeler Filistin devletinin geleceğine tehdit oluşturmakta ve tarafların giderek daha da uzaklaşmasına sebep olmaktadır” dedi.

İsrail'in 25 Ocak'ta Batı Şeria'nın Eriha bölgesindeki 154 hektarlık alanı devlet arazisi ilan etmesi ve buraya 150 yeni konut inşa etmeyi planlaması, Avrupa Birliği'nin böyle bir açıklama yapmasına neden olduğu belirtildi.

İsrail'in bu kararını Çarşamba günü El Halil'in güneyinde bulunan Filistinlilere ait yerleşim yerlerini yıkması takip etti.

Konu hakkında AB tarafından yapılan açıklamada “Yıkımların kapsamına ve bu durumdan etkilenen savunmasız insanların ayrıca yardıma ihtiyaç duyan çocukların durumuna bakıldığında yıkımlar özellikle endişe verici” olduğu belirtildi.

Gazze-Reuters-main

AB, İsrailli yetkililere “aldıkları karardan vazgeçmeleri ve daha fazla yıkım yapmamaları” çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin dışişleri bakanları “AB'nin İsrail'in yerleşim politikasına karşı sergilediği kesin tavrı” desteklediklerini belirtirken İsrail tarafından gerçekleştirilen yıkımları, istimlâk ve zorla yer değiştirmeleri keskin bir şekilde eleştirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Cuma günü yaptığı açıklamada İsrail-Filistin barış sürecinin geldiği noktadan dolayı “utanç” duyduğunu belirtti.

Aslı al arabiya'da yer alan haber, Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye çevrilmiştir.

Haber Ara