Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

AB Bakan Yardimcisi Sahin:

AB Bakan Yardimcisi Sahin:

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-11 21:00:34

AB Bakan Yardimcisi Sahin:
Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, "8 milyar dolarlık harcamayı çok önceden gerçekleştirmiş, yaklaşık 3 milyon Suriyeliye gururla ve onurla ev sahipliği yapan bir Türkiye var. Türkiye eski Türkiye değil, AB standartlarının çok çok üzerinde bir ülke" dedi.

Bursa Valiliği AB Proje Koordinatörlüğü tarafından bir otelde gerçekleştirilen "AB Online Akademi" ve "AB Yöresel Üreticiler Eğitim Platformu"nun tanıtım toplantısına katılan Şahin, burada yaptığı konuşmada, Bursa'nın Türkiye'nin AB'ye tam katılım sürecinde lokomotif bir kent olduğunu belirtti.

Bugün tanıtımları yapılan platformların 81 ile ve 5 ülkeye sertifika ve bilgi aktarımı sağlayabilecek önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Şahin, her iki platformun Türkiye'nin AB ile olan temasları ve AB politikalarıyla ilgili son derece geniş bir bilgi ağına sahip bulunduğunu ifade etti.

Şahin, 2020 yılına kadar Türkiye ile AB'nin kullanması gereken 4,5 milyar avroluk hibe programının olduğuna değinerek, "AB Bakanlığı olarak Türkiye için ayrılmış hibe kaynaklarını ne kadar maksimum seviyede kullandırabilirsek, AB Bakanlığını o derece başarılı görürüz" dedi.

Avrupa Ekonomik Topluluğu'na 1959 yılında yapılan başvurudan bu yana izlenen bir süreç bulunduğunu anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Bu süreç, Türkiye açısından son derece sıkıcı bir süreç haline geldi. AB'nin tam üyesi olmasa bile bugün Türkiye standartlar, ekonomik büyüme ve sosyal gelişmeler bağlamında AB normlarının önüne geçmiş durumda. Türkiye, ekonomik, uluslararası ilişkiler ve diplomatik anlamda Avrupa'nın bir çok ülkesinin ötesine geçti ve yaklaşık 7 milyar dolar dış yardım yapabilen ülke haline geldi. Son dönemde AB'nin Suriyeliler için vermek istediği ve verirken de naz yaptığı 3 milyar avroluk yardım var. Bununla ilgili zaman zaman 'Bu para nerede harcanacak? Nasıl harcanacak? Gözlemlerimiz sürecinde mi harcanacak?' gibi yönelttikleri sorular var. 8 milyar dolarlık harcamayı çok önceden gerçekleştirmiş, yaklaşık 3 milyon Suriyeliye gururla ve onurla ev sahipliği yapan bir Türkiye var. Türkiye eski Türkiye değil, AB standartlarının çok çok üzerinde bir ülke."

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Türkiye Cumhuriyetinin AB'ye tam üye olmak için yürüttüğü müzakerelerde hükümete yerelden güçlü destek verme adına bu iki akademiyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

Tanıtımları yapılan akademilerde kişilerin e-öğrenme metoduyla AB fonları ve hibeleri konusunda yazacakları projeleri yazma tekniklerini ve AB'nin istediği normda proje yapmayı öğreneceklerini vurgulayan Karaloğlu, "Türkiye, AB'ye sağladığı kaynak kadar fon kullanamıyor. Çünkü biz projeleri kendimize göre yazıyoruz. Aslında projelerimiz çok iyi, faydalı ve kaliteli ama AB'nin istediği normlar eksik. Kamu kurumları yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri AB hibe ve fonlarına ihtiyaç duyanları online ve ücretsiz olarak eğitmek üzere AB Online Akademi platformunu oluşturduk" diye konuştu.

Avrupa Yöresel Üreticiler Eğitim Platformu'na ilişkin bilgi veren Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"AB'den sağlanan 400 bin avroluk bir proje. 5 ülke bu projeye ortak. Projenin moderatörü Türkiye ve Bursa Valiliği. Yunanistan, İtalya, Slovenya ve Letonya olmak üzere 5 ülkenin beraber yürüttüğü ama moderatörlüğünü bizim yaptığımız yöresel üreticilerin desteklendiği bir projenin içinde bu platformu oluşturduk. Bu platformla yöresel üreticilerin ufuklarını açmayı, onların ürünlerine coğrafi işaret almayı, marka yönetimlerine katkıda bulunmayı, yeni pazarlara açılmalarını ve ürünlerini ihraç edebilmeleri konusunda yardımcı olmayı ve eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Bu platform 6 dilde yayın yapacak. Projeye dahil olan ülkelerin vatandaşları da bu akademiye girip kendi dillerinde eğitim alabilecek. Sınavlara girip başarılı olanlara Bursa Valiliği olarak sertifika göndereceğiz."

Karaloğlu, Türkiye'nin AB'ye tam üye olma konusunda yoğun bir mücadele içinde yer aldığını ifade ederek, "Son dönemde AB ile ilişkiler bahar havasına girdi. Ümit ederim ki en kısa zamanda bu sıkıcı ve bezdiren müzakere sürecini tamamlarız ve AB'ye tam üye olan ülke olmayı hak ederiz" diye konuştu.

Toplantıya, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Valiliği AB Proje Koordinatörlüğü yetkilileri, bazı vali yardımcıları ile kaymakamlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.



VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara