Dolar

32,5878

Euro

34,8455

Altın

2.503,43

Bist

9.678,28

AA, Farsça yayına başladı

AA, Farsça yayına başladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-01 18:51:51

AA, Farsça yayına başladı
Anadolu Ajansı (AA), dünyanın en etkili haber ajanslarından biri olma hedefi doğrultusunda, dokuzuncu yayın dili olan Farsça yayına resmen başladı.

AA İstanbul Bölge Müdürlüğü'ndeki Farsça Servisi'nde, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu'nun katılımıyla Tahran'la eş zamanlı resepsiyon düzenlendi.

Açılışta konuşan Mutanoğlu, Tahran'daki ofiste hazır bulunan davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek, şunları kaydetti:

"Bugün bizim için gerçekten çok mutlu bir gün. Çünkü Anadolu Ajansı bugün dokuzuncu yayın diline kavuşmuş oluyor. Arapça, Fransızca, İngilizce, Rusça ve diğer dillerimizin yanında Farsça, Anadolu Ajansı'nın dış dünyada görünen yüzü olacak. Farsça bizim için ayrıca önemli. Bölgenin iki önemli ülkesi İran ve Türkiye'nin bin yıla dayanan bir kardeşlik süreci var. Bu süreci güçlendirecek ve pekiştirecek bir yapı olmasını temenni ediyoruz. Bu çerçevede katılımcılara tekrar teşekkür ediyorum çünkü Farsça Servisi, iki ülkenin barışına, kardeşliğine hizmet edecek bir yayın dili olarak bundan sonra yoluna devam edecektir. Bu yayın dilinin Cenab-ı Allah'tan hayırlara vesile olmasını, bölge barışına ve kalkınmasına katkı sunmasını diliyorum."

- Tahran'dan canlı yayın

Tahran'da yapılan açılışta konuşan Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin de AA Farsça Servisi'nin açılmasının, İran ve Türkiye ilişkilerinin daha ileriye taşınması için büyük bir adım olduğunu dile getirdi.

Medyanın önemine dikkati çeken Tekin, şunları aktardı:

"Biz, bölge ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri yabancı ajanslardan almamalıyız. AA, son dönemde büyük atılım yaparak, Farsça ile yayın yaptığı dil sayısını dokuza çıkardı. Medya, halkları yakınlaştırdığı gibi uzaklaştırabilir. Türkiye'nin resmi ajansı AA ve İran'ın resmi ajansı IRNA, iki ülke halklarını birbirine yakınlaştırmada önemli görevler üstlenecektir."

- "Belki görünüşte küçük ama tarihi bir adım attık"

AA Farsça Haberler Editörü Hikmet Gök de bu mutlu günde davetlerine icabet edenlere teşekkürlerini ileterek, "İki büyük toplum, dost ve kardeş halkın yakınlaşması için güvenli bir haber ağı kurulmuş oluyor. AA, Türkiye başta olmak üzere İslam dünyası Asya, Afrika, Avrupa ve diğer bölgelerden gelişmeleri tarafsız bir şekilde İran medyasına sunacak. Tahran ofisini açarak İran'daki gelişmeleri dünyaya duyuracağız. Birlikte, belki görünüşte küçük ama tarihi bir adım attık" değerlendirmesinde bulundu.

IRNA Genel Müdürü Muhammed Huddadi ise Mutanoğlu'nu tebrik ederek, irtibat kurmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Türkiye'deki çalışanları Tahran'a davet eden Huddadi, "Bizler de en yakın zamanda Anadolu Ajansı'nı ziyaret edeceğiz. Bugün İran ve Türkiye'deki insanların yakınlaşmasının dönüm noktalarından biridir. İki ülke halklarının yakınlığı, hükümetlerimizin yakınlığından daha ötededir. Bir medya mensubu olarak iki ülkenin büyükelçilerinden iki devletin daha da birbirine yakınlaşmasına katkı sağlamalarını bekliyoruz" dedi.

İtimad Gazetesi Genel Müdürü İlyas Hazreti de selamlama konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından İstanbul ve Tahran'da eş zamanlı pasta ve kurdele kesildi.

- Farsça yayın

Yayın hazırlıklarını titizlikle yürüten ve bir süredir test yayını yapan Farsça Servisi, teknik altyapısını İran, Afganistan ve Tacikistan medyasına haber servisi yapacak şekilde oluşturdu. Farsça konuşulan bu ülkelerin basın yayın kuruluşları, bugünden itibaren Türkiye, Ortadoğu, Avrupa, Asya ve Amerika'daki gelişmeleri AA'nın doğru ve güvenilir haberlerinden takip etme imkanına kavuşacak.

AA, Farsça yayınıyla bölge medyasına yeni bir soluk getirmeyi hedeflerken, merkezi Tahran'da bulunan Farsça Haberler Editörlüğü, dünyada siyaset, ekonomi, spor, turizm, yaşam, kültür ve sanat alanlarındaki gelişmeleri, fotoğraflı ve görüntülü olarak Farsça yayın yapan mecralara servis etmeye başlayacak.

Anadolu Ajansı'nın Farsça haberleri http://www.aa.com.tr/fa adresindeki internet sitesinin yanı sıra haber, fotoğraf ve görüntüler AA'nın Haber Akış Sistemi üzerinden abone olan medya organlarına da ulaştırılacak.

Dünyanın en etkili haber ajanslarından biri olma hedefi doğrultusunda yayın dilleri arasına Farsçayı da ekleyerek 9 dilde haber hizmeti sunacak olan AA, Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça, Kürtçe, Fransızca ve Arnavutça yayın yapıyor. AA, 100'üncü yılı olan 2020'de 11 dilde haber üretimi yapmayı hedefliyor.

Haber Ara