Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk ekonomisi için felaket haberi
Küresel kriz, petrol fiyatları vekapatma davası derken, Reuters'ten iç karartan tahmin geldi.
Cumartesi, 28 Haziran 2008 13:13


Reuters'ın yerli ve yabancı uzmanlara dayandırdığı analizine göre AKP'yi kapatma kararı çıkarsa 2001 krizindeki gibi olmasa da Türkiye ekonomisi ciddi yara alacak..

Reuters Haber Ajansı, AK Parti'nin kapatılması sonrasında ekonominin ağır yara alacağı öngörüsünde bulundu.

Reuters'in yerli ve yabancı analistlerin görüşüne dayandırarak yaptığı analize göre AKP'nin kapatılması kararı 2001 krizindeki gibi olmasa da Türk ekonomisine büyük darbe vuracak.

Haberde 2001 yılında yaşanan krizin Türkiye ekonomisinin yüzde 10'unu süpürdüğü ifade edilirken söz konusu dönemde işsizliğin arttığı faizlerin hızla yükselişe geçtiği ve liranın da değer kaybettiği anımsatıldı.

Reuters'in sorularını yanıtlayan Dankse Bank's Analisti Lars Christensen "Türkiye piyasalarını bekleyen en büyük risk benim tahminlerime göre döviz kuru ve cari açık gibi görünüyor. Politik risk de bu etkileri artırıyor" görüşünü savunurken, haberde yıllık cari açığın 49 milyar doları bulduğu ve zirveye çıktığına işaret edildi.

UZMANLAR NE DEDİ?

Haberde görüşü alınan Credit Suisse ekonomisti Berna Bayazıtoğlu da Mayıs ayında Türkiye'nin IMF ile anlaşmasının sona ermesinin ardından yabancı yatırımcıların Türk piyasalarını dikkatle izlediğini kaydetti. IMF ile anlaşma sağlanmasının yaşanabilecek siyasi türbulansın şiddetini azaltabileceği savunulan haberde ayrıca IMF ile anlaşma konusunda henüz hükümetin kesin bir karar vermediği anımsatıldı.

Analizde görüşüne yer verilen Ekspres Yatırım Baş Ekonomisti Güldem Atabay ise Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede kısmen yanlız kaldığına dikkat çekerek, "Bize göre hükümet bir yandan siyasi krizle uğraşırken Merkez Bankası'na gereken desteği veremeyebilir. Çünkü kendi sorunları ile meşguller" dedi.

piyasada nakit para olmalı
gerek yok
eğerki piyasada para olmazsa yani üreticide ve tüketicide nakit alış verişi olmazsa ekonominin düzelmesi beklenemez.şu anda türk ekonomisi kredilerle ve kredi kartlarıyla hayat bulmaya çalışıyor.ileridede işçide memurda yani halkta nakit para diye birşey kalmıyacak.sonuçta millet parayı eline alamıyacak her türlü alış veriş bankalar arası transferlerle olacak.yani kredi kartları ve krediler.kimsenin elinde canlı para kalmazsa ekonomi diye bir şeyde kalmaz.insanlar sürekli bir yerle borçlanarak bir şeyler elde etmeye çalışıyorlar.ayriyetten diğer bir sorunda devletin üretime önem vermemesinden kaynaklanıyor.üretim yoksa tüketimde yoktur.ne iç piyasada ne de dış piyasada.ihracatta mahvolduk itahalatta dünyanın 1 numarasıyız.bütün halk neyin ne olduğunu biliyoır.
Salı, 01 Temmuz 2008 22:54
insaf
mesut
yıllarca enflasyon azacak yalanıyla faızler ındırılmedı faızler ındırlmewdı ama gercekte enflasyonda ınmedı.bu palavra yıllarca hala tazeliğini koruyo Allah aşkına ya para pıyaSADA YETERI KADAR DOLAŞMAZSA ekonomı canlanırmı kardeşim.faiz silahı cekılıncede para pıyasada dolaşmıyo.65 mılyon uretecek 5 mılyon kısı zengınlıkten azacak adaletmıbu ya gercek çare bize dayatılan çözümün tam tersini yapmaktır.fakirlikten çıkış buradadır .para pıyasaya cıkacak uretım artacak para kazanan ınsanlar tuketım yapacak işler düzelecek.soruyorum merkez bankasına benzini olmayan araba nasıl yürür.
Cumartesi, 28 Haziran 2008 21:58
kucağa oturtmak
haşim ercan
reuters in türkiye ekonomisi çok iyi gidiyor diyecek hali yok kara bir tablo çizecekki amaca ulaşılsın zaten yorumun sononda açık bir şekilde kendini ele vermiş imf ile anlaşın krizden az etkilenin ama yıllarca faiz ödemeye devam edin açıkçası imf nin kucağına otun anyayı konyayı görün
Cumartesi, 28 Haziran 2008 15:30
geç uyananlara günaydın
gülen
türk ekonomisinin büyük bir krize sürüklendiyini akp nin kapatma davası açılmadan aylar önce türk ekonomistler avaz avaz bağırdı bunu iktidardaki hükümetin atadığı merkez bankası başkanıda bazı konuşmalarıda ima etmişti perşembenin geleceyi çarşambadan beliidi dilerim uyur gezer milet deyilizdir
Cumartesi, 28 Haziran 2008 14:53
Piyasalar
  Alış Satış
Euro 1.7314 1.7398
Dolar 1.1746 1.1803
Sterlin 2.1482 2.1594
RÖPORTAJ
Anket
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 1 yıllık icraatını nasıl buluyorsunuz?










Foto Galeri
Videolar