Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mars'ta yakıcı tuz bulundu
Phoenix aracı, Mars toprağında hayatın oluşumunu oldukça güç hale getiren bir kimyasal madde buldu.
Salı, 05 Ağustos 2008 13:40


"Kızıl gezegen" olarak da bilinen Mars'ın toprağını mayıs ayından beri inceleyen "Zümrüd-ü Anka" (Phoenix) adlı robotun, Mars toprağında hayatın oluşumunu oldukça güç hale getiren bir kimyasal madde bulduğu bildirildi.

Bilim adamlarının Mars'ın kuzey kutbu yakınında, Dünya'dakini andıran ve asparagas, yeşil bezelye ve şalgam yetiştirmeye elverişli araziler bulunduğu yönünde daha önce yaptıkları açıklamalara karşın, yapılan ikinci laboratuvar testleri, Mars toprağında kimyasal olarak aktif ve son derece yakıcı bir tuz olarak bilinen ''perchlorate'' maddesinin bulunduğunu ortaya çıkardı.

Ancak uzmanlar, roket yakıtı olan maddenin Anka Kuşu'nun inişi sırasında toprağa karışıp karışmadığını yoksa toprağın özelliği mi olduğunu tam olarak doğrulayamadılar. (Haber Merkezi / TIMETURK)

Bilim adamları bulunan maddenin perchlorate olduğunun doğrulanması halinde Mars toprağının hayat oluşumu için daha önce inanılandan daha az elverişli olduğunun açıklık kazanacağını söylediler.

Görüşüne başvurulan, ancak Mars'taki araştırma ile ilgisi bulunmayan Brown Üniversitesinden bir jeolog olan Joh Mustard, bütün veriler belli olana kadar Mars toprağının potansiyel olarak hayatın oluşumunu destekleme ihtimalinin saklı tutulmasını kaydederek, ''ancak ilk bakışta bu tepkisel bir bileşik. Bu genelde hayatın oluşumu ile ilgisi olmayan bir madde'' diye konuştu.

Kaynak: AA

Piyasalar
  Alış Satış
Euro 2.0052 2.0149
Dolar 1.5858 1.5934
Sterlin 2.3896 2.4021
RÖPORTAJ
Anket
Hindistan saldırılarını Müslümanlar mı yaptı?












Foto Galeri
Videolar