Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İran'da 3000 yıllık kral mumyası bulundu
İran'ın Sine kenti yakınlarında ortaya çıkarılan mumyalanmış bir ceset bulundu. Kral kıyafetleri içindeki mumya bölgedeki ortak kimliği temsil ediyor...
Perşembe, 20 Kasım 2008 13:40

Bülent Şahin Erdeğer/ TIMETURK-ÖZEL

İran'ın batısında bulunan Senandaj (Sine)-Hasanova yolu üzerinde yapılan kazı çalışmalarında 3 bin yıl öncesine ait mumyalanmış bir ceset bulundu.

Cep telefonu ile kameraya alınan görüntülerde cesedin bozulmadığı görülüyor. Başında bir taç, hemen yanında küçük altın bir kutu, göğsü üzerinde balık biçiminde üzerinde yazıların bulunduğu altın bir plak göze çarpıyor.



Görüntüleri sizler için ilk kez Timeturk yayınlıyor. 

İranlı arkeologlar mumyanın 3 bin yıl öncesine ait olduğunu belirtiyor. İran basını ortaya çıkarılan mumyanın kimlik tespiti yapılana kadar olayı gizlediğini savundu. Görüntüler kazıya katılan işçiler tarafından İran basınına sızdırıldı.

Mumya, Elamlar'a mı ait?

Elamlar ya da Elamlılar M.Ö 1400'den itibaren Güneydoğu Mezopotamya'da varlık göstermişlerdir.

Sümerler ve Akadlar ile birçok savaş yapmışlar ve zaman zaman bu devletlerin boyunduruğunu kabul etmişlerdir. Başkenti Sus şehri olan Elamlar bilim ve teknikte ileri olmamalarına rağmen güzel sanatlar ve süsleme alanında büyük gelişme göstermişlerdir. Tarımla ilgilenen Elamlılar çok tanrılı dinlere inanmışlardır. Elamlar, Sümerlerin doğusunda yaşamışlar ve bölgede kalıcı bir eser bırakmamışlardır.M.Ö.4.binden M.Ö. 640'a kadar varlıklarını korumuşlardır.

Site şehir devletleri şeklindedirler. Orta Asya'dan gelmişlerdir. Sümer ülkesinin doğusunda Kerha ve Karun Irmakları'nın geçtiği bölgededir. Asurlular tarafından ortadan kaldırıldılar. Merkezleri Sus şehridir.Sümer egemenliğine son veren Elemlar, ilk dönemlerinde şehir devletleri şeklinde örgütlenmişlerdir. MÖ 3000 yıllarında SUS sitesi prensi diğer siteleride egemenliği altına alarak krallığını merkez SUS olmak üzere Elam krallığını kurmuştur.

 

 

3.000 Yıllık Mumya Ortak kültürü simgeliyor 

Bulunan Mumyanın yerel bir yönetim lideri/satrap  olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

DEVLET OLAYA EL KOYDU

 İran devlet güçleri ceset ve mezardaki değerli mücevherlere el koydu. Mezara halkın yaklaşması da engellendi.

Mezarlığın ortaya çıkarılmasından kısa bir süre sonra devlet güçleri gelerek halkı uzaklaştırdı.

Senanda (Sine) yerel televizyonu da mezarlığın görüntülerini yayınladı. Görüntülerde dört cenaze daha göze çarpıyor.  Mumyalanmış cesedin ise bozulmadığı görülüyor. Başında bir taç, hemen yanında küçük altın bir kutu, göğsü üzerinde balık biçiminde üzerinde yazıların bulunduğu altın bir plak göze çarpıyor.

Mezarda maddi değeri yüksek başka mücevherler de ortaya çıktı. Mumyanın içinde bulunduğu tabutun da altından olduğu gözlendi. Ayrıca savaş aletleri, küçük bir sandık ve elmas gibi değerli eşyaların ortaya çıkarıldığı mezarlık ve içerisindekiler devlet güçleri tarafından Hamedan kentine nakledildi.

İddiaya göre İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’nin oğlu Yasir Rafsancani yıllardır İran'ın batısındaki tarihi yerleri araştırarak, bir çok cenaze ve tarihi mirasa el koyuyor. Mezarın ortaya çıkarıldığı yere İran Devrim Muhafızları’na bağlı 22. Tabur’un gönderildiği bildirildi.

ben tesekkur edrim sayın editör
oguzhan
bende tesekkur ederim sayın editör, ilginiz ve inceliğiniz için. olur böyle yanlşlıklar, amacımız döwmek degil tabiki. Allah yolunuzu acık etsin, sewgilerimle
Çarşamba, 26 Kasım 2008 00:00
Tüm okurlarımıza Teşekkür ediyoruz
Editör'ün açıklaması
Sayın oguzhan tarihsel tespitiniz yerinde bir uyarı. Sehven girilen bu hatayı düzelttiğiniz için teşekkür ederiz. Sayın Efa, sitemiz çok yoğun bir çalışma ortamında insan faktöründen kaynaklanan problşemlerle karşılaşabilmekte. Anlayışınızdan ve olumlu yaklaşımınızdan dolayı sağolun. Tüm amacımız hergün sabah 7'den gece saat 2'ye kadar dakika dakika sizlere en iyi haberciliği sunabilmek.
Cuma, 21 Kasım 2008 09:59
Teşekkür
efa
Sayın editör cevapladığınız için teşekkürler.Türkiye'de ilk kez Timeturk de yer aldığı için demeniz yetti. Sayın Ahmet Şenel,günde yaklaşık 4 saatimi sitede geçiriyorum.Nasıl bir emek ve hummalı çalışma oduğunun farkındayım.Bir site kullanıcısı olarak illaki beğenmediğimiz, rahatsızlık duyduğumuz hususları dile getirebiliriz. Maksat kimseye taş ya da çamur atmak değil (Ayrıca negatif algılayış da değil) rahatsız olduğumuz durumu dile getirmektir.Sevmediğimiz bir site olsa ekranın sağ üst köşesindeki çarpı işaretini elbette görmekteyiz.
Cuma, 21 Kasım 2008 09:34
Ahmet Bey ewet timaturk ü begenyioruz
oguzhan
evet begendimiz bir site. düşüncelrinize katılıyrum site ilgili düşüncelerinize. fakat assgda yazdınız son cümleye benim yourumuma istinaden benide mi kastettniz yani meywe weren agaca tas atan kişi olarak mı gördünüz beni?
Perşembe, 20 Kasım 2008 23:41
Ah meyve veren ağaç ah!
Ahmet Şenel
Ya dostlar yıllardır internette haber takip ederim. Siteleri incelerim sağcısı, solcusu, orta yolcusu, dış basın ve iç basın ama bu kadar hilkat garibesi yorum yazanları görmedim. Yok "timeturk" niye yazılmış, yok fotoğrafı çeken hemen timeturke mi yollamış. Ya kimsenin zoruna gitmesin. Adamlar arı gibi çalışıyor. Arapça, İngilizce ve Türkçe vardı şimdi de Almanca girmiş. Onlar her yeni birşeyler girdiğininde birilerine sanki başka birşeyler giriyor. Meyve veren ağaçları taşlamaya devam edin belki kafanıza düşer.
Perşembe, 20 Kasım 2008 21:43
Piyasalar
  Alış Satış
Euro 2.0585 2.0684
Dolar 1.5118 1.5191
Sterlin 2.2570 2.2688
RÖPORTAJ
Anket
Yerel seçimler yaklaşırken, partiler arasındaki yarış da kızıştı. Peki sizce bu yarışı kim kazanacak?










Foto Galeri
Videolar