Dolar

32,5297

Euro

34,9084

Altın

2.426,96

Bist

9.645,02

64. Hükümet Programı görüşülüyor

64. Hükümet Programı görüşülüyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-29 02:28:26

64. Hükümet Programı görüşülüyor
Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, "Cumhurbaşkanlığı makamını eleştiri sınırlarını aşarak yıpratmaya kalkan kim olursa olsun karşısında bizi, milletimizi bulacaktır. Paralel kumpaslarla meşruiyetini milletten değil, millet düşmanlarından alanlar Cumhurbaşkanımızı ve ailesini hedefe koyarak, esasıyla onu değil, onun temsil ettiği milleti hedef almaktadır" dedi.

Elvan, TBMM Genel Kurulu'nda, 64. Hükümet Programı üzerinde Hükümet adına konuştu.

Diyarbakır'daki saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve şehit polislere Allah'tan rahmet, ailelerine ve millete başsağlığı dileyen Elvan, saldırıyı şiddetle ve nefretle kınadı.

Elvan, Türk demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak olan 1 Kasım seçimlerinin aynı zamanda milletin engin sağduyusunun tezahürü olduğunu belirterek, milletin içeriden ve dışarıdan her türlü kriz, kaos ve istikrarsızlık senaryolarına "dur" diyerek, iradesini tecelli ettirdiğini söyledi.

Gelecek 4 yılda millete hizmet yolunda 2023 vizyonuna uygun önemli reformlar gerçekleştireceklerinin altını çizen Elvan, muhalefet partilerinin yol gösterici eleştirilerinden her zaman yararlanacaklarını vurguladı. Elvan, muhalefet kurumunun olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Elvan, "Biz hep birlikte Türkiye'yiz. Gelin milletin hizmetkarı olma yolunda var gücümüzle beraber çalışalım. Farklı düşüncelere sahibiz, aramızda siyasi rekabet olabilir ama birbirimizin hukukunu çiğnemeden siyaset yapmayı milletimiz bizden istemiştir. Önümüzdeki dönem bu anlamda büyük kazanımlar elde edeceğimiz bir dönem olacaktır. Yeter ki önce Türkiye diyelim, siyasetin çıtasını düşürmeden ülkemizin itibarı, demokrasi, hukuk, adalet, kalkınma için hep beraber gayret edelim. Yeter ki Cumhurbaşkanımızın sıkça vurguladığı üzere, temel ve milli meselelerde bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım" diye konuştu.

-"2023 hedeflerine darbe anayasasıyla gidemeyiz"

13 başarılı yılın ardından ilk günkü heyecan ve kararlılıkla bir kere daha yola çıkmaya hazırlandıklarını ifade eden Elvan, Hükümet Programının 2023 vizyonu çerçevesinde hazırlandığını söyledi.

Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sıkıntılı günlerden geçiyoruz ama Allah'ın izniyle aşamayacağımız engel yoktur. Yeter ki istikametimizi şaşırmayalım.. Seçim sonuçlarını konuşamadan, sevincimizi yaşayamadan yoğun bir gündem ülkemizi ve bölgemizi kuşattı. Ancak Hükümetimiz tüm bu engelleri aşacak güçte ve kararlılıktadır. Tek emelimiz ve arzumuz bu ülkenin bütün vatandaşlarının rızasını, onayını, duasını almaktır. Yeni dönemde de toplumumuzun her kesiminin meselelerine şefkatle ve adaletle eğileceğiz, çözümler üreteceğiz. 64. Hükümet olarak önceliğimiz, demokrasimizi ekonomik istikrarla birlikte geliştirmek, ürettiğimizi adalet ekseninde paylaşmak, gelir adaletsizliğini gidermektir.

Bunun için seçimden önce bütün partilerin ilan ettiği ve mutabık kaldıkları yeni bir Anayasa hedefimizi birlikte gerçekleştirmeliyiz. Cumhuriyetimizin 2023 hedeflerine darbe anayasası, vesayet kurumlarıyla gidemeyiz. Bu konu sadece bizim meselemiz değil, bütün partilerin meselesidir. Buyurgan, çatık kaşlı, halkını azarlayan, üzen devlet modeli 2002 öncesinde kalmıştır. Biz devlet ile millet arasında hiçbir ihtilaf alanı kalmayıncaya kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Siyaset dışı araçlarla siyaseti baskı altına alan, vesayet oluşturan hiçbir güç Türkiye'yi eski günlere, tuzaklara, kapanlara döndüremeyecektir. Devlet bütün milletimizindir, vatandaşımızındır. Bu ülkenin bütün imkanları ve kaynakları bütün vatandaşlarımızındır."

- "Türkiye 100. yılına inşallah hastalıklarına şifa bulmuş olarak girecektir"

Başbakan Yardımcısı Elvan, Türkiye'de imtiyazlı zümreler olmayacağını ve ülkenin özgür insanların ülkesi olduğunu söyledi.

DGM'leri kapattıkları, işkenceye sıfır tolerans deyip tedavülden kaldırdıkları ve faili meçhulleri yok ettikleri gibi, Türkiye'de demokrasinin çıtasını en üst düzeylere çıkarmaya devam edeceklerini belirten Elvan, "Türkiye, 100. yılına inşallah büyük bir uzlaşmayla, bütün yaralarını sarmış, devasız görünen dertlerinden kurtulmuş, hastalıklarına şifa bulmuş olarak girecektir" dedi.

Elvan, gelecek süreçte Türkiye'ye yakışan, halkın yıllardır beklediği anayasayı birlikte yapmayı hedeflediklerini kaydederek, "AK Parti başından beri 1982 Anayasa'sını darbe geleneğinin bir ürünü olarak görmüştür. Şu anki Anayasa, hem bireysel özgürlükler hem de siyaset üzerinde baskı kuran, güç kullanma arzusuyla oluşturulmuş bir anayasadır" diye konuştu.

Yeni Türkiye'nin yeni anayasasıyla kimsenin dışlanamayacağı, hiçbir vatandaşın ötelenemeyeceği bir Türkiye olacağını vurgulayan Elvan, "AK Parti'nin hazırlamak istediği ve değerli katkılarınızı beklediği yeni anayasanın temeli insan onuruna dayanmaktadır. Öyle bir anayasa yazalım ki herkes kendini o anayasada bulsun. Öyle bir anayasa yapalım ki insana, devlete karşı olan görevlerini hatırlatmasın, devletin insana karşı olan görevlerini hatırlatsın. Onun için geliniz gerçek manada, sivil yeni bir anayasa yapma fırsatını birlikte değerlendirelim" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'yi dünya takdir ediyor, muhalefet takdir etmiyor"

Türkiye'nin ülkesini ve milletini koruduğu gibi, dünyanın neresinde olursa olsun mazlumların, mağdurların sesi ve vicdanı olmaya devam edeceğini kaydeden Elvan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biz Türkiye olarak, bizi ilgilendiren her meselede taraf olmak durumundayız. Bu taraf olma durumu körü körüne bir taraf olma durumu değildir. Türkiye'nin bekası ve milli menfaatleri söz konusuysa, kardeş halkların çektiği acılar söz konusuysa, dünya ne derse desin taraf olmaya sonuna kadar devam edeceğiz. Suriye meselesinde de pek çok yönden tarafız. İnsan haklarından, demokrasiden yana tarafız, Suriye halkından ve Suriye'nin bütünlüğünden yana tarafız. Burada bize 'Emevi Camisi'nde namaz kılacağınızı ifade ettiniz ama 2,5 milyon insanı dilenci pozisyonuna soktunuz.' dediniz. Allah'tan korkun, Allah'tan korkun. Siz 2,5 milyon insanı sınır dışı etmek istediniz, buna sebep olan eli kanlı Esed'in elini sıktınız. Bu da size yakışmadı. Evet biz Esed'le görüşürken Esed katliam yapmıyordu. Ancak Esed katliam yapmaya başladıktan sonra, CHP'li yetkililer gitmiş kanlı Esed'in elini sıkmıştır, bunu da milletimiz görmüştür. Biz o 2,5 milyon insanı ülkemize almakla onları ölümden, işkenceden, Esed'in zulmünden kurtardık. Allah kimseyi vatanından, memleketinden ayrılmak durumunda bırakmasın. Dünyada göçmenlere, mültecilere, yersiz, yurtsuz kalanlara, evi ocağı yıkılanlara, ölümden kaçanlara Türkiye kucağını açmışsa, bununla insan olarak iftihar etmek gerekir. Bu insanlığımızın, vicdanımızın bir gereğidir.

Türkiye'nin mülteciler konusundaki tavrını dünya takdir ediyor, her vicdan sahibi takdir ediyor, ancak bir tek muhalefet takdir etmiyor. Türkiye'nin Suriye konusundaki barışçıl ve insani tavrına karşı çıkmak insanlığa karşı çıkmaktır. Biz Türkiye olarak bölgede huzur tesis edilene kadar, kan durana kadar mazlumların ve mağdurların yanında, Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Muhalefet elbirliğiyle Sayın Cumhurbaşkanımıza muhalefet etmekte birleşti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 78 milyonun Cumhurbaşkanıdır. Her türlü siyasi tavrın ötesinde Türkiye'yi ve Türk milletini temsil eden Sayın Cumhurbaşkanımız, milletimizin hür iradesi ile seçilmiştir.

Cumhurbaşkanımızın ve yüce makamın her türlü kısır ve dar tartışmanın dışında, üstünde olduğunu muhalefet bir türlü kabullenmek istemiyor. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı makamını eleştiri sınırlarını aşarak yıpratmaya kalkan kim olursa olsun karşısında bizi bulacaktır, milletimizi bulacaktır. Paralel kumpaslarla meşruiyetini milletten değil, millet düşmanlarından alanlar Cumhurbaşkanımızı ve ailesini hedefe koyarak, esasıyla onu değil, onun temsil ettiği milleti hedef almaktadır. Devlet içinde devlet olma hevesi güden her türlü paralel yapıyla, milletimizin huzuruna, birliğine, dirliğine yönelen her türlü terör örgütüyle mücadele kesintisiz devam edecektir. Bunu yaparken Anayasa, yasalar ve hukuk sistemi içerisinde özenli hareket edilecek, vatandaşımızın hak ihlaline meydan verilmeyecektir. Şiddete bulaşan ve şiddeti körükleyenlerle anladığı dilden mücadele sonuna kadar devam edecektir. Terörle mücadeleyi, her türlü vesayet anlayışı ve Paralel Yapıyla mücadeleyi, demokratikleşme çalışmalarıyla eş zamanlı yürütmeye kararlıyız."

(Sürecek)

Haber Ara