Dolar

32,4858

Euro

34,9577

Altın

2.439,03

Bist

9.716,77

6. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı başladı

6. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı başladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 09:45:23

6. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı başladı
6. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA) başladı.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı binasında geniş güvenlik önlemleri altında başlayan konferansın açılış konuşmasını Dışişleri Bakan Yardımcısı Hikmet Halil Karzai yaptı.

Karzai, toplantıda önceki yıllarda yapılan çalışmaların sonuçlarının değerlendirilerek gelecek yıllarda nasıl bir yol haritası çıkarılması ve sorunlara nasıl çözüm yolları bulunması gerektiği üzerinde durulacağını söyledi.

Konferansın sadece Afganistan ekonomisi için değil aynı zamanda bölge ülkeleri için de canlanmaya katkı sağlayacağından ötürü önemli olduğunu vurgulayan Karzai, bu bağlamda Kabil yönetiminin bölge ülkeleri ile işbirliğini daha da artırmaya kararlı olduğunu dile getirdi.

Afganistan Ekonomi Bakanı Settar Murat da ülkenin halen dışarıdan gelecek yardımlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, buna ek olarak ülkesinin öz kaynaklarını kullanarak geliri arttırmaya gayret ettiğini anlattı. Murat, konferansın artık sadece Afganistan'ı değil tüm bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin büyükelçi düzeyinde temsil edildiği konferansın ilk gününde açılış konuşmalarının ardından teknik görüşmeler başlayacak ve özellikle Afganistan'ın yeraltı kaynaklarının nasıl çıkarılacağı konuları üzerinde durulacak.

Toplantıda ele alınacak diğer önemli konular arasında Körfez ülkelerinde çalışan Afgan işçilerin durumu ile Afganistan-Türkmenistan-Tacikistan arasındaki demiryolu projesi bulunuyor.

Konferansa, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30 ülke heyetinin yanı sıra 40 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcileri, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası yetkilileri katılıyor.

Haber Ara