Dolar

32,3350

Euro

35,1123

Altın

2.309,02

Bist

9.079,97

32 yıl önce Esenboğa Havalimanı böyle vurulmuştu

İstanbul Atatürk Havalimanı'na düzenlenen ve IŞİD organizasyonu olduğu düşünülen saldırı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ikinci havalimanı saldırısı olarak tarihe geçti. İlk saldırı ise tam 32 yıl önce düzenlenmişti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-29 04:46:43

32 yıl önce Esenboğa Havalimanı böyle vurulmuştu

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Geçtiğimiz gün 21:20 sularında başlayan ve yaklaşık yarım saat boyunca İstanbul Atatürk Havalimanı'nda dehşete yol açan saldırı, modern Türkiye'nin ikinci havaalanı saldırısı. Yakın tarihe "Esenboğa Katliamı" olarak geçen ilk saldırı ise, başkent Ankara'yı dünyaya bağlayan Esenboğa Havalimanı'nda 7 Ağustos 1982 tarihinde gerçekleşmişti. 1970'li ve 1980'li yıllarda Türkiye'yi her alanda hedef alan Ermenistan destek ASALA tarafından gerçekleştirilen saldırı aynı zamanda örgütün Türkiye'deki ilk silahlı eylemiydi.

ASALA'nın Esenboğa Havalimanı'na saldırısı Zohrab Sarkisyan ve Levon Ekmekçiyan isimli militanların KLM Havayolu'na ait satış ofisinin önüne gelmesiyle başladı. Beraberlerindeki bir bombayı patlatan ve silahla çevrelerini tarayan ilki saldırgan, kimi görgü tanıklarının iddiasına göre "Sizden 25 kişinin ölmesinin ne önemi var? Biz 1 milyon kişi kaybettik" diye bağırdı ve yolcular kaçışmaya başladı. 

YOLCULARA SALDIRI VE REHİNE KRİZİ

Kaçan yolculara ateş açan militanlar daha sonra havalimanının kafetarya bölümüne göre içlerinde yolcuların ve çalışanların bulunduğu 20 kişiyi rehin aldı. Polise ve askere bağlı özel güçlerin havalimanına gelmesiyle sıcak çatışmalar başlarken krizin sürdüğü saatlerde toplamda 9 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin üçü Türk polisi ve birisi de havaalanı personeliydi. Hayatını kaybeden diğer kişiler ise Amerikalı bir kadın yolcu, ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan Falmouth Jean Bosworth idi. Almanya vatandaşı bir mühendis de ölenler arasındaydı. Saldırıda ayrıca ASALA üyelerinden Zohrab Sarkisyan öldürülürken Levon Ekmekçiyan ise canlı ele geçirildi. Daha sonra hayatını kaybeden polislerden birisinin Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hamdi Yahyaoğlu olduğu ortaya çıkacaktı.

Toplamda 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda ayrıca 72 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

ASALA'DAN TÜRK HÜKÜMETİ'NE TEHDİT

Saldırıyı takiben ASALA eylemi üstlenirken, "Türk hükümeti taleplerimizi karşılamazsa eylemlerimiz sürecek" ifadelerini kullandı. Canlı ele geçirilen Levon Ekmekçiyan ise yargılandığı mahkemede yaptığı eyleme "çeşitli eğitimlerle motive edildiğini" söylemiş ancak saldırıdan sonra yaptığının "saçma ve hatalı olduğunu idrak edebildiğini" dile getirmişti. Ancak "bölücülük" ile suçlanan Ekmekçiyan, 29 Ocak 1983 tarihinde idam edildi. Ulucanlar Cezaevi'nde idam edilen Ekmekçiyan daha sonra Cebeci Asri Mezarlığı'na gömüldü.

TÜRK TARAFINDAN TEPKİLER

Saldırının ardından Kenan Evren, ASALA örgütünün ortadan kaldırılması için bir kararname yayınladığını duyururken dönemin başbakanı Bülend Ulusu da saldırıyı sert bir dille kınamıştır. 12 Eylül 1980 darbesinden ötürü askeri rejimin hüküm sürdüğü günlere denk gelen saldırı sonrası havalimanlarındaki güvenlik önlemleri ciddi şekilde sıklaştırıldı.

 

Haber Ara