Dolar

32,5409

Euro

34,8821

Altın

2.431,88

Bist

9.771,81

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-14 18:21:33

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda
İçişleri Bakanı Efkan Ala, 2016 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısında Bakanlığının toplam bütçesinin 35 Milyar 79 Milyon 559 bin lira olarak öngörüldüğünü belirtti.

Ala, İçişleri Bakanlığı 2016 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi veren Ala, Türkiye'de 51 il özel idaresi, bin 397 belediye, 18 bin 337 köy bulunduğunu, bu belediyelerden 30'unun büyükşehir, 51'inin il belediyesi, 519'unun büyükşehir ilçe belediyesi, 400'ünün ilçe belediyesi ve 397'sinin belde belediyesi olduğunu hatırlatarak, ülke nüfusunun yüzde 93,65'inin belediye sınırları içerisinde, yüzde 6,35'inin de belediye sınırları dışında yaşadığı bildirdi.

Zaman içerisinde Türkiye'nin sosyal, ekonomik, kültürel ve demografik yapısında köklü değişiklikler yaşandığını ve AK Parti iktidarıyla Türkiye'de kamu yönetimi alanında kapsamlı bir reform çalışması başlatıldığını belirten Ala, reform çalışmalarının en önemli ayaklarından birinin mahalli idarelerle ilgili yasal düzenlemeler olduğunu ifade etti. Ala, yaptıkları çalışmalarla belediyeler ve il özel idarelerinin yetki alanlarının genişletildiğini, gelirlerinin artırıldığını ve vesayet denetiminin kapsamının asgariye indirildiğini anlattı.

Bakan Ala, köylerin temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 2005 yılında KÖYDES Projesinin uygulamaya konulduğunu, projenin başlangıcından bugüne kadar 9 milyar 441 milyon lira ödenek gönderildiğini, 2016 yılında ise 392 milyon lira ödenek ayrıldığını belirterek, KÖYDES Projesi kapsamında köy yollarında 109 bin 837 kilometre asfalt yol, 2 bin 946 kilometre beton yol, 81 bin 257 kilometre stabilize yol, bin 825 kilometre ham yol, 5 bin 535 kilometre tesviye, 42 bin 325 kilometre onarım, 18 milyon 582 bin 818 metrekare parke taşı yapıldığını dile getirdi.

Ala, projeyle 4 bin 336 adet köy ve bağlısına şebekeli içme suyu tesisi yapıldığını, 50 bin 72 köy ve bağlısının içme suyu tesisinin yenilendiğini, 13 adet sulama göleti, 613 adet sulama tesisi ve 16 adet hayvan içme suyu göleti yapıldığına işaret ederek, KÖYDES kapsamında gerçekleştirilen bütün çalışmaların Coğrafi Bilgi Sistemleri temelinde dijital ortama aktarılarak izlenmesi, kontrolünün sağlanması ve ihtiyaçların daha etkin tespit edilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Bakan Ala, vatandaşlara yönelik temel hizmetlerden birisinin de nüfus ve vatandaşlık işlemleri olduğunu belirterek, bakanlığının son yıllarda yaptığı çalışmalarla bu hizmetlerde önemli değişim ve dönüşümler gerçekleştirildiğini vurguladı.

MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) sayesinde nüfus kayıtlarının elektronik ortamda ve merkezi bir yapıda gerçekleştirilmesine ve tutulmasına imkan sağlandığını ifade eden Ala, Kimlik Paylaşımı Sistemi kurularak elektronik ortamda ve merkezi bir yapıda tutulan nüfus kayıtlarının belirli esaslar çerçevesinde, güncel ve güvenli bir şekilde, 7 gün 24 saat süreyle elektronik olarak kurum ve kuruluşların paylaşımına açıldığını, Kimlik Paylaşım Sistemi'ne bağlanarak 2 bin 282 kurum ve kuruluşun hizmet yürüttüğünü belirtti.

Vatandaşlara yönelik hizmetlerde, hükümetin öncelikli hedeflerinin kırtasiyeciliğin ortadan kaldırılması ve hizmetlerde sürat ve etkinliğin sağlanarak vatandaşların yaşamının kolaylaştırılması olduğunu vurgulayan Ala, hedefler doğrultusunda nüfus ve vatandaşlık alanında hayata geçirilen bu önemli projelerin yanında, devam eden e-Vatandaşlık, Mekansal Adres Kayıt Sistemi, Dijital Arşiv ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı projeleri bulunduğunu söyledi.

Bakan Ala, "e-Vatandaşlık Projesi" kapsamında da vatandaşlığa alınma ve kaybettirme işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesine yönelik çalışmaların tamamlandığını bildirdi.

- Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi

İçişleri Bakanı Ala, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi hakkında da bilgi vererek, kolay taşınabilir, taklit, tahlif ve sahteciliğe imkan tanımayan, geleneksel ve elektronik ortamda güvenli kimlik doğrulama amacıyla kullanılabilecek, biyometrik unsurları içeren, uluslararası standartlara uygun kimlik kartı projesinin devam ettiğini ifade etti.

Mekansal Adres Kayıt Sistemi Projesi ve Dijital Arşiv Projesi'ni anlatan Ala, şöyle devam etti:

"Nüfus Kütükleri 1905 yılından beri nüfus olaylarının kaydedildiği belgelerdir. Nüfus kütüklerinin zaman faktörü ile yıpranması ve yok olması istenmeyen bir durumdur. Kütükler kişi bilgilerinin en önemli dayanağı olan belgeler olup, tarihi değerlerinin yanı sıra kişileri tescil eden belgeler olması ve devletin olmazsa olmaz belgelerinden olmaları önemini artırmaktadır. Bu tür kıymetli belgelerin iyi muhafaza edilmesi ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması bir zorunluluktur. Bunun için Dijital Arşiv Projesini hayata koyduk."

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın, Başbakanlığa sevk edileceğine değinen Ala, tasarıyla doğum, evlenme, ölüm olaylarında Nüfus İdaresine gitmeden tescil işleminin yapılacağını, yazım, imla hatası ya da anlam kayması bulunan ad ve soyadların mahkeme kararı olmadan değiştirileceğini, adres değişikliğini nüfus idaresine gitmeden bildirme, nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri ve diğer adres belgesinin e-devlet kapısı üzerinden alınabilmesi kolaylıklarının hayata geçirileceğini söyledi. Ala, ayrıca pasaport ve sürücü belgelerinin Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünce verilesinin öngörüldüğünü, bu işleri yapmakla görevli yaklaşık 5 bin polisin de asli görevlerine döneceğini belirtti.

- STK ve örgütlenme özgürlüğü

İçişleri Bakanı Ala, sivil toplum kuruluşlarının (STK) sivil toplumun, katılımcılığın, çoğulculuk ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olduğuna işaret ederek, hükümet olarak sivil toplum örgütlerine büyük önem verdiklerini, 2002 yılında 76 bin 667 olan aktif dernek sayısının, Şubat 2016 tarihi itibariyle 108 bin 844 olduğunu, Dernekler Bilgi Sistemi Projesi, Dijital Arşiv Projesi ve derneklere proje karşılığı verilen mali destekler şeklinde önemli çalışmalar yürüttüklerine dikkati çekti.

Dernekler Bilgi Sistemi Projesi (DERBİS) ile derneklerin tüm iş ve işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasının sağlandığını, 2014 yılında 285 derneğe 19 milyon lira, 2015 yılında ise 362 derneğe 21 milyon lira proje karşılığı destek verildiğini vurgulayan Bakan Ala, aile ve toplum değerlerinin korunması ve geliştirilmesi, çocuklar, gençler, kadınlar, engelliler, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki gruplar, eğitim, kültür, sağlık, spor ve madde bağımlılığı ile mücadeleyi konu alan sosyal içerikli projeler, gazilere ve şehit yakınlarına yönelik projeler, karar alma mekanizmalarına katılım, kamu-sivil toplum diyaloğunun arttırılması ve aktif vatandaşlık konulu projeler ile toplumun farklı kesimleri arasında işbirliği ve etkileşimi arttırmaya yönelik projelere destek verildiğini bildirdi.

- Profesyonel sınır kolluk teşkilatı

Bakan Ala, Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinde "Entegre Sınır Yönetimi" konusunun, "Adalet, Özgürlük, Güvenlik" faslında yer alan önemli başlıklardan biri olduğunu vurguladı. Ala, Entegre Sınır Yönetimi'nin etkin bir sınır yönetimi koordinasyonunun sağlanması, Türkiye'nin sınır ve dolayısıyla da iç güvenliği için fevkalade önemli bir konu olduğuna işaret etti. Ala, entegre sınır yönetimi konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sınırlarımızın korunmasından sorumlu olacak profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması için çalışmalar sürdürülürken, sınır kontrolü ve gözetimi ile görevli kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonun tam anlamıyla sağlanmasına yönelik olarak, Sayın Başbakanımızın başkanlığında Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulu ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında Sınır Yönetimi Uygulama Kurulu oluşturulmasına ilişkin yönetmelik Bakanlar Kurulunda imzaya açılmıştır.

Avrupa Birliğine katılım için önümüzdeki dönemde atılacak adımları gösteren ve 2015 yılında yürürlüğe giren Avrupa Birliğine Katılım İçin Ulusal Eylem Planı II. Aşaması, sınırlarımızın İçişleri Bakanlığına bağlı ve uzman personele sahip yeni bir kolluk teşkilatı tarafından korunması ile ilgili mevzuat değişikliğini hedeflemektedir. Profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması 64. Hükümet Programı'nda da yer almaktadır."

- İltica ve göç

Ala, Türkiye'nin bulunduğu coğrafi ve stratejik konumu nedeniyle, tarih içerisinde önemli göç ve iltica akınlarıyla karşı karşıya kaldığını ve kalmaya devam ettiğini belirtti.

Ala, "Son yıllarda Türkiye'nin artan ekonomik ve siyasi gücü, ülkemize yönelik göç hareketleri için çekim unsuru oluşturmaktadır. Türkiye, uluslararası göç hareketlerinde geçiş ülkesi olmasının yanında hedef ülke haline de gelmiştir" dedi.

"Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu" kapsamında kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün, bir yıl gibi kısa bir sürede operasyonel hale geldiğini belirten Ala, 81 ilde teşkilatlanmasını tamamladığını ve Genel Müdürlük bünyesinde çoğunluğu göç uzmanı kadrolarından oluşmak üzere merkez ve taşrada toplam 2 bin 538 personelle görev yaptığını, 11 adet biten, 15 adet devam eden, 11 adet de başlayacak olan ve 5 adet paydaş olduğu toplamda 42 adet projesi bulunduğunu anlattı.

Türkiye'de yaşayan yabancıların ikamet izni başvurularını internet üzerinden yapabilmeleri için "e-ikamet" uygulamasına geçildiğini ve yabancılar tarafından büyük ilgi gören uygulamayla 2015 yılında 235 bin 807 yabancıya ikamet izninin bu sistem aracıyla verildiğine değinen Ala, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde, 20 Ağustos 2015 tarihi itibariyle faaliyete geçen Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER ALO 157) tarafından, 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde Türkçe, Arapça, İngilizce ve Rusça dillerinde yabancıların tüm soru ve sorunlarına cevap verildiğini ifade etti.

Efkan Ala, yeni Büyükşehir Yasası kapsamındaki düzenlemelerle büyükşehir statüsündeki il sayısının 30'a yükseldiğini ve bu illerdeki il özel idarelerinin kapatıldığını bildirdi. Ala, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım ve hizmetlerinin etkin olarak yapılması, izlenmesi ve koordinasyonu, acil çağrı, afet ve acil yardım hizmetlerinin koordinasyonu ve yürütülmesi, ilin tanıtımı, gerektiğinde merkezi idarenin taşrada yapacağı yatırımların yapılması ve koordine edilmesi, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik edilmesi ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmek üzere, valiye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarının kurulduğuna işaret etti. Bakan Ala, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları aracılığıyla büyükşehir statüsündeki 30 ilde gerçekleştirilecek yatırımlar için, 2015 Aralık ayı sonu itibariyle toplam 7 milyar 563 milyon lira ödenek aktarma işleminin yapıldığını vurguladı.

Türkiye'deki farklı acil çağrı numaralarının, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tek numara, "112" altında toplanması amacıyla İçişleri Bakanlığının koordinesinde "112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi"nin yürütüldüğünü belirten Ala, proje kapsamında, 21 ilde çağrı merkezlerinin faaliyet geçtiğini, 2016 yılında 4 ilde projenin faaliyete geçeceğini, 7 ilde de donanım ihalelerinin yapılacağını söyledi. Ala, hizmet binası yapımı için ödenek gönderilen 43 ilde ise yer belirlenmesi, proje ve inşaat çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, toplumsal alanın hemen her aşamasında vatandaşlara yönelik hizmetler gerçekleştiren bakanlığına önemli görev ve sorumluluklar düştüğüne işaret ederek, bu görev ve sorumlulukların layıkıyla yerine getirilebilmesinin, yürütülecek faaliyetlerin finansman giderlerinin genel bütçe çerçevesinde karşılanmasıyla mümkün olduğunu dile getirdi.

Ala, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşları için 2016 yılı Bütçe Tasarısında öngörülen rakamlar hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Toplam bakanlık bütçemizin yüzde 65,6'sı personel gideri, yüzde 14,47'si mal ve hizmet alım gideri, yüzde 11,7'si sosyal güvenlik gideri, yüzde 7,2'si sermaye gideri, yüzde 0,7'si cari transfer gideri, yüzde 0,33'ü sermaye transferi ve borç verme giderinden oluşmaktadır. Bütçemizle tahsis edilecek olan kaynakların, Bakanlığımızın görev alanında bulunan hizmetleri yerine getirirken, en tasarruflu ve hizmete en uygun biçimde kullanılması yönünde her türlü gayret gösterilecektir."

(Sürecek)

Haber Ara