Dolar

32,5265

Euro

34,8029

Altın

2.429,79

Bist

9.722,09

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-14 16:21:16

2016 yili butcesi TBMM Plan ve Butce Komisyonunda
İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Terörü ülkemizden tamamen bertaraf edebilmek için hükümetimizce çok boyutlu mücadele alanlarının ve ihtiyaçların tanımlandığı bir eylem planı hazırlanmıştır. Bu eylem planı, ülkemizdeki silahlı terör unsurlarının tamamen tasfiyesine, terörden etkilenen bölge ve vatandaşların rehabilitasyonuna ve milli birlik ve kardeşliğe hizmet edecektir" dedi.

Ala, İçişleri Bakanlığı 2016 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

Hükümet olarak milli birlik ve beraberliğin, Türkiye'nin milletiyle bölünmez bütünlüğünün korunmasını en büyük öncelik olarak gördüklerini belirterek, binlerce insanın canına mal olan, milletin geleceğine kasteden teröre karşı yaklaşık 35 yıldır mücadele verildiğini, AK Parti hükümetleri döneminde de terörle etkin bir mücadelenin yanında, özgürlükçü politikalar, demokratikleşme ve insan hakları alanında yapılan reformlarla devlet-millet kaynaşması sağlandığını söyledi.

Türkiye'de terörün istismar ettiği siyasal ve sosyal sorunların üzerine cesaretle gidilerek, bu konuda reformların büyük bir kararlılıkla hayata geçirildiğini yakın dönemde adeta "sessiz bir devrim" yaşandığını vurgulayan Ala, şöyle konuştu:

"Terör örgütleri ve terörden nemalananlar, adeta bir merkezden talimat almışcasına harekete geçerek önce Suruç'ta katliama girişmiş, ardından da 22 Temmuz'da Ceylanpınar'da yataklarında uyurken 2 polisimizi şehit etmişlerdir. Teröristler, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza saldırmış, örgüt mensuplarınca yollara, sokaklara çukurlar kazılarak, barikatlar ve bomba düzenekleri kurulmuştur. Ayrıca okulları, hastaneleri, camileri yakıp, ambulans ve itfaiye araçlarını kurşunlayarak vatandaşın can ve mal güvenliği hedef almıştır.

Milletimizin huzur ve esenliğini, ülkemizin kalkınmasını ve gelişmesini amaçlayan bu mücadele askerimizle, polisimizle, jandarmamızla, köy korucularımızla çok daha sıkı bir koordinasyon içerisinde yürütülerek başarıya ulaşacak ve ülkemiz ayağındaki terör prangasından kurtulacaktır. Bu mücadeleyi büyük bir fedakarlık ve azim içerisinde sürdürürken şehit olan güvenlik güçlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum."

Ala, Türkiye'nin ayrım yapmaksızın tüm terör örgütleri karşısında ilkeli ve kararlı tutumunu devam ettireceğini vurgulayarak, "Bu çerçevede Ortadoğu'daki istikrarsızlıktan beslenen ve ülkemizde yaptığı bombalı eylemlerle masum vatandaşlarımızı hedef alan DEAŞ'a ve ülkemizi tehdit eden tüm yasa dışı terör örgütlerine yönelik mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecektir" dedi.

İnsani, ahlaki ve dini değer taşımayan, Türkiye'nin istikrarını bozarak demokrasinin gelişmesine ve ülkenin kalkınmasına engel olmak isteyen teröre karşı, ülkeyi yönetme iddiası ve sorumluluğu olan siyasetçiler olarak ortak bir tavır alınması gerektiğini dile getiren Ala, Bakanlık olarak vatandaşların huzurunu ve güvenliğini bozma amacı taşıyan, başta terör olmak üzere her türlü olumsuzlukla mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini kaydetti.

Terörle mücadelenin çok farklı boyutları bulunan ve toplumun tüm kesimlerince sahiplenilmesi gereken bir mücadele olduğuna dikkati çeken Bakan Ala, şunları kaydetti:

"Güvenlik tedbirleri alırken özgürlük-güvenlik dengesini gözetiyoruz ve güvenliği, özgürlüklerin korunması için bir kamu hizmeti olarak görüyoruz. Hukuk içinde yürütülen terörle mücadelede vatandaşlarımızın hak ve hukukunun korunması, mağduriyet yaşamaması Hükümet olarak önceliğimizdir. Terörle mücadelede yürütülen operasyonel faaliyetlerle birlikte, gençlerimizin terör örgütlerinden korunması, terör örgütlerinin eleman temini faaliyetlerinin önlenmesi, terörü besleyen kaynakların kurutulması ve sebeplerinin ortadan kaldırılması yönündeki çalışmalar, eş zamanlı ve kapsamlı olarak sürdürülecektir.

Hükümetimiz, terörle mücadele ile teröristle mücadelenin farklı alanlar olduğu ve buna göre ihtiyaçların da farklılaştığının bilincindedir. Bu kapsamda teröristle güvenlik boyutunda sürdürülen mücadelenin güçlendirilmesi yanında, terörizmle mücadelede, siyasal, sosyal ve ekonomik tedbirlerin alınması da hükümetimizin önceliğidir. Terörü ülkemizden tamamen bertaraf edebilmek için hükümetimizce çok boyutlu mücadele alanlarının ve ihtiyaçların tanımlandığı bir eylem planı hazırlanmıştır. Bu eylem planı, ülkemizdeki silahlı terör unsurlarının tamamen tasfiyesine, terörden etkilenen bölge ve vatandaşların rehabilitasyonuna ve milli birlik ve kardeşliğe hizmet edecektir."

Ala, söz konusu eylem planının gerçekleşme süreçlerinin takibi ve koordinasyonun İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığınca yürütüldüğünü söyledi.

Terörle mücadelenin önemli bir diğer ayağının da alınan ekonomik ve sosyal tedbirler oluşturduğunu belirten Ala, AK Parti iktidarı olarak konunun bu yönüne de büyük önem verdiklerini, gereklerini yerine getirmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını ifade etti.

Terör zararlarını karşılayacak hukuki altyapıyı oluşturarak, terör nedeniyle yerinden olmuş kişilerin istekleri halinde dönüşlerini kolaylaştıracak destek mekanizmasının kurulduğunu bildiren Ala, bu kapsamda sosyal yardımlaşma ve dayanışmadan, eğitim, sağlık ve diğer alanlarda sosyal destek faaliyetlerine ilişkin altyapının geliştirildiğini söyledi.

- Vatandaşların terörden doğan zararlarının karşılanması

İçişleri Bakanı Ala, "Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun" çerçevesinde terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarar gören vatandaşların zararlarının karşılandığını belirtti.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten, 2015 yılı sonuna kadar Zarar Tespit Komisyonlarına yapılan 369 bin 255 başvurudan, 345 bin 260 adetinin sonuçlandırıldığını aktaran Ala, bugüne kadar terörden zarar gören vatandaşlara toplam 3 milyar 439 milyon lira ödendiğini, 2015 yılı bütçesinden toplam 100 milyon liranın ilgililere aktarıldığını, 2016'da ise bu amaçla 125 milyon lira ödenek kullanımının öngörüldüğünü anlattı.

- Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi

Bakan Ala, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) projesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalan vatandaşlardan geri dönmek isteyenlerin geri dönüşlerinin kolaylaştırılması, geri dönülen yerlerde gerekli sosyal ve ekonomik altyapının tesisi ile sürdürülebilir yaşam koşullarının oluşturulması, geri dönmek istemeyenlerin ise halen yaşadıkları yerlerde şehir hayatına uyumlarının sağlanması, ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Proje kapsamında 2015 yılına valiliklerce teklif edilen 49 projenin desteklendiği ve 18 milyon 676 bin liralık ödeneğin valiliklere aktarıldığını ifade eden Ala, proje çerçevesinde 1999-2015 yılları arasında bakanlık bütçesinden KDRP kapsamındaki illere toplam 208 milyon 690 bin lira ödenek gönderildiğini söyledi.

- Şehit aileleri ve gazilerle ilgili çalışmalar

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bakanlık olarak şehit aileleri ve gazilerin her türlü sorunlarıyla yakında ilgilendiklerini vurgulayarak, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Şehit ve Gazi İşlemleri Şube Müdürlüğünün şehit ve gazi ailelerinin talep ve sorunlarıyla yakından ilgilendiğini anlattı.

Ala, "Köy korucuları dahil bakanlığımız mensuplarından, terörle mücadelede şehit olanların yakınları ile yaralananlara tazminat ödenmektedir. Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince 2014 yılında 1 milyon 150 bin lira, 2015 yılında aralık ayı sonu itibarıyla, 1 milyon 435 bin lira nakdi tazminat ödenmesi yapılmıştır" dedi.

- Trafik Güvenliği

Bakan Ala, trafik kazalarındaki can kayıplarını asgariye indirmek ve kademeli olarak ortadan kaldırmak amacıyla 2011-2020 yılları arasında trafik kazalarında meydana gelen ölümleri yüzde 50 azaltmayı hedefleyen "Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı"nın 31 Temmuz 2012'de Başbakanlık Genelgesi ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, "Karayolu ulaşımını daha verimli ve etkin kullanmak, trafik denetimlerinde teknolojiden faydalanılarak trafik güvenliğini sağlamak, trafik yoğunluğunu etkin bir şekilde yönetmek amacıyla belediyeler tarafından il ve ilçe emniyet müdürlükleri ile koordineli olarak 'Trafik Elektronik Denetleme Sistemi' kurulum çalışmalarına başlanmıştır. Bu sistem İstanbul, İzmir-Selçuk, Konya, Ordu, Uşak-Banaz ile Tekirdağ-Malkara ve Çorlu'da 401 noktada 791 kamerayla faaliyete geçilmiştir" diye konuştu.

Ala, 36 il merkezinde kurulum çalışmalarının devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu kapsamda 2020 yılında kadar ihtiyaç duyulan yollarda elektronik denetleme sistemlerinin kurulum büyük oranda tamamlanacak ve etkili bir trafik denetim sistemi oluşturulacaktır. Trafik hizmetlerinde kullanılmak üzere 2015 yılında toplam 501 araç alınarak hizmete sunulmuştur. Araç ve sürücü sayısında meydana gelen artışlara rağmen karayollarımızda altyapının iyileştirilmesi, bölünmüş yolların hizmete girmesi ve teknoloji destekli etkin denetimin yaygınlaştırılmasıyla birlikte ülke genelinde 2015 yılında, 2010 yılına göre araç sayısında yüzde 33 artış olmasına rağmen ölümlü kaza sayısında yüzde 3,1, ölüm sayısında yüzde 5,4 azalma meydana gelmiştir. Trafik kontrol ve denetimlerinde öncelikle kazaların önlenerek vatandaşlarımızın can ve mal kaybının asgariye indirilmesi hedeflenmektedir."

- Yeni tip sürücü belgeleri

İçişleri Bakanı Ala, sürücü belgelerinin şekil ve içerik olarak AB mevzuatına ve Karayolu Trafik Konvansiyonu'na uyumlu hale getirildiğini ve yeni tip sürücü belgelerinin verilmesine 1 Ocak 2016'dan itibaren başlandığını hatırlatarak, yeni tip sürücü belgesinin uluslararası nitelikte, 84 ülkede geçerli ve güvenlik unsurlarının artırılmış olduğunu söyledi. Ala, yeni tip sürücü belgelerinin ağır vasıta kullananlar için 5 yıl, diğer araç kullananlar için ise 10 yıllık verildiğini, ilk defa sürücü belgesi alacaklar için de aday sürücülük uygulamasının getirildiğini kaydetti.

- 14 milyon 3 bin 191 cipli pasaport teslim edildi

Bakan Ala, vatandaşlara verilen yeni e-pasaportların da uluslararası düzeyde gerekli görülen asgari güvenlik özelliklerinin tamamına sahip olduğunu vurgulayarak, e-pasaport işlemlerinin tamamen güvenli bilgisayar ağı üzerinden gerçekleştirilerek posta yoluyla sahiplerine çok kısa sürede ulaştırıldığını, acil durumlarda da aynı gün içerisinde e-pasaportların tesliminin mümkün olduğunu belirtti.

Çipli yeni tip pasaportların verilmeye başlandığı Haziran 2010'dan bugüne kadar 14 milyon 3 bin 191 pasaportun teslim edildiğini bildiren Ala, vatandaşların hizmete kolay ulaşabilmesi için 496 yurt içi, 186 yurt dışı olmak üzere toplam 682 pasaport müracaat merkezinden hizmet verildiğini, AB ile yürütülen "Vize Serbestisi Diyalogu" çerçevesinde Endüstriyel Pasaport üretim sistemine geçilerek, üst düzeyde güvenlik özelliklerini içeren yeni tip e-pasaport proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

(Sürecek)

Haber Ara