Dolar

32,3696

Euro

34,9456

Altın

2.325,48

Bist

9.094,68

2016 Yili Butcesi Plan ve Butce Komisyonu'nda

2016 Yili Butcesi Plan ve Butce Komisyonu'nda

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-10 04:54:35

2016 Yili Butcesi Plan ve Butce Komisyonu'nda
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, atık toplayıcıların iş ve istihdam sahasını kapatmaktan çok iş ve istihdam alanlarını iyileştirme üzerine bir çalışma yapmayı hedeflediklerini belirterek, "Bizim her zaman için sahada emeğiyle özellikle atık toplayarak ekonomimize katkı sağlayan her vatandaşımıza destek olmak sorumluluğumuzdur" dedi.

Sarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

İzmir Karabağlar Cennetçeşme kentsel dönüşüm alanı uygulama yetkisinin Büyükşehir Belediyesinden alınmasına ilişkin Sarı, alanın 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli alan ilan edildiğini belirtti. Alanın bütüncül planlamasının Bakanlık tarafından yürütüldüğünü ifade eden Sarı, riskli alan ilanı sonrası Büyükşehir Belediyesinin yetki talebinin bulunmadığını olursa tekrar değerlendirebileceklerini söyledi.

İgneada'da nükleer santral inşa edileceğine ilişkin bir soru üzerine Sarı, Bakanlığa İğneada ile ilgili yapılmış nükleer santral başvurusu bulunmadığını ifade etti.

Altyapı tesislerinin kurumların işbirliği içerisinde yapılmasına ilişkin Sarı, "Yıldız Teknik Üniversitesi ve Bakanlığımız arasında altyapı projeleri yapım usul ve esaslarını belirlemek üzere işbirliği protokolü hazırlanmıştır. Protokol kapsamında içme suyu, atık su, yağmur suyu, elektrik ve telekominikasyon altyapı tesislerinin planlama, yapım, işletme ve bakımına dair usul ve esaslara ilişkin 5 yönetmelik hazırlanmış olup ilgili kurumların görüşüne sunulmuştur. İlgili kurumların görüşleri Bakanlığımıza ulaşmış olup yönetmelik taslakları, son aşamasına getirilmiştir" diye konuştu.

- "Atık toplayıcıların şartlarının düzeltilmesi çalışmalarına başladık"

Geri dönüşümdeki son duruma değinen Sarı, Türkiye'de 28 milyon ton evsel atığın içinde yaklaşık 5,6 milyon ton değerlendirilebilir atık bulunduğunu belirtti. Bu atıkların yaklaşık 2,5 milyon tonunun ayrı toplanarak geri dönüştürüldüğünü vurgulayan Sarı, "Geri dönüşüm ile 2015 yılında ekonomimize 3 milyar liranın üzerinde katma değer ve 60 bin kişinin üzerinde de istihdam sağlanmıştır" dedi.

Atık toplayıcılarının çalışma ortamlarının düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Sarı, bu düzenlemeyi yaparken de ilgili Bakanlıkların kurumların ve toplayıcıları çalıştıran firmaların bir araya gelmesinin önemine değindi.

Sivil toplum örgütleriyle görüşmelere başladıklarını, atık toplayıcıların şartlarının düzeltilmesi yönünüde çalışmalar yapacaklarını anlatan Sarı, "Atık toplayıcıların iş ve istihdam sahasını kapatmaktan çok iş ve istihdam alanlarını iyileştirme üzerine bir çalışma yapmayı hedefliyoruz. Bizim her zaman için sahada emeğiyle özellikle atık toplayarak ekonomimize katkı sağlayan her vatandaşımıza destek olmak sorumluluğumuzdur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Güney Çevre Yolu Projesi'nin ihalesi şubatta yapılacak"

Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında 25 iç denetçi kadrosu bulunduğunu, sertifikalı 13 iç denetçinin olduğunu dile getirdi. Sertifika sınavlarının devam ettiğini aktaran Sarı, gelecek dönemde iç denetçi sertifikasına hak kazananlar arasından görev yapmaya uygun bulunanların Bakanlıkta değerlendirileceğini söyledi.

Bakan Sarı, Samsun'un Terme ilçesinde ithal kömüre dayalı termik santral başvurusu yapıldığını, Bakanlık tarafından ÇED sürecinin sonlandırıldığını kaydetti.

Adana'daki hızlı tren yapımında gelinen son duruma ilişkin bilgi veren Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konya-Karaman-Ulukışla-Pozantı-Yenice arası 346 kilometredir. 102 kilometrelik Konya-Karaman kesiminin ihalesi yapılmış ve çalışması başlamıştır. 135 kilometrelik Karaman-Ulukışla arası proje çalışmaları bitmiş ihalesi yapılacaktır. 109 kilometrelik Ulukışla-Pozantı-Yenice arası proje çalışmaları devam etmektedir. Adana-Mersin arası mevcut iki hattın yanına iki yeni hattın yapımı devam etmektedir. Adana-Gaziantep arası proje çalışmaları devam etmektedir."

Sarı, Adana'daki D-400 karayolunun yoğun trafiğini azaltmak için yapılacak Güney Çevre Yolu Projesi ihalesinin şubatta yapılacağını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 bütçeleri komisyonda kabul edildi.

(Bitti)

Haber Ara