Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

2016 Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor?

Ramazan ayının üç haftasını geride bıraktık. Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldı. Peki Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor? Bayram tatili kaç gün sürecek? İşte detaylar...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-27 17:13:01

2016 Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor?

2016 Ramazan Bayramı'na sadece 8 gün kaldı. Heyecanla beklenen Ramazan Bayramı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Kamu kurum ve kuruluşların resmi tatil izinleri uzatıldı. Ancak özel sektördeki çalışan işçiler ise Ramazan Bayramı tatil süresi ne kadar olacağını merak ediliyor.

Ramazan Bayramı tatili ne zaman başlıyor?

2016 Ramazan bayramı Arefesi Pazartesi gününe denk geliyor. Ramazan bayramı ise 5Temmuz Salı günü başlayıp 7 Temmuz Perşembe günü bitiyor. 2016 yılında uzun bir Ramazan bayramı tatili beklerken ilk resmi açıklama geldi.

Bu yıl 6 Haziran 2016 tarihinde başlayan Ramazan ayının üç haftası geride kaldı. Tatilcilerin en çok merak ettiği "bayram tatili kaç gün olacak?" sorusuydu.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılmasına ilişkin genelgenin Yıldırım tarafından imzalandığı bildirildi.

1 TEMMUZ 2016 CUMA Kadir Gecesi olarak kabul edilmektedir. 2016 Ramazan Bayramı 5 Temmuz'da başlayacaktır. Devlet memurlarına bayram tatili 9 gün izinli sayılacak.

İşte memurların 9 günlük tatil takvimi

2 Temmuz Cumartesi (Haftasonu tatili)

3 Temmuz Pazar (Haftasonu tatili)

4 Temmuz Pazartesi (yarım gün) Arefe günü

5 Temmuz Salı RAMAZAN BAYRAMI- 1.Gün

6 Temmuz Çarşamba RAMAZAN BAYRAMI- 2.Gün

7 Temmuz Perşembe RAMAZAN BAYRAMI-3.Gün

8 Temmuz Cuma (Resmi tatil)

9 Temmuz Cumartesi (Haftasonu tatili)

10 Temmuz Pazar (Haftasonu tatili)

Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bayram süresince otoyol ve köprülerin ücretsiz olduğunu açıkladı. Buna göre 2 Temmuz 2016 Cumartesi günü saat 00.00'dan 11 Temmuz 2016 Pazartesi günü saat 07.00'ye kadar otoyol ve köprülerden ücretsiz geçilebilecek.

Bayramda toplu ulaşımda ücretsiz

Belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler 5 Temmuz Salı günü saat 00.00'dan 7 Temmuz Perşembe günü saat 00.00'a kadar toplu ulaşım ücretsiz verilecek.

İki büyük dini bayramımızdan biri olan Ramazan Bayramı bir aylık oruç sürecinin bitiminde Şevval ayının ilk üç günüdür.

Müslümanların iki büyük bayramından biri. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir.

RAMAZAN BAYRAMI HAKKINDA

 Resulullah (s.a.s) Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin eğlenip neşelendigi iki bayramları vardı. Hz. Peygamber Medinelilere özgü olan, cahiliye izleri taşıyan bu bayramların yerine bütün müslümanların sevinip eğleneceği İslâm'ın iki bayramını onlara haber verdi: "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat, 239). Bayram, Ramazan çıkıp bayramın başladığı Şevval hilalini görmekle, havanın bulutlu olması durumunda da Ramazan'ı otuz gün tutmakla başlar. Ramazan'ın yirmi dokuzunda hilal görünürse, ertesi gün Şevval'in biridir ve bayram yapılır (Sünen-i Ebû Dâvud, 3/306).
 
Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu; müslümanların eğlenip birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri; çocukların, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği; kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı; bütün bunlarla birlikte Allah'a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri sevinç günleridir.

İSLAM'DA RAMAZAN

Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur'anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”

Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”

 

Haber Ara