Dolar

32,5871

Euro

34,8408

Altın

2.508,21

Bist

9.693,46

17. Dünya Sağırlar Kongresi

17. Dünya Sağırlar Kongresi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-01 12:25:20

17. Dünya Sağırlar Kongresi
Dünya Sağırlar Federasyonu'nca düzenlenen 17. Dünya Sağırlar Kongresi, "İnsan Çeşitliliğinin Güçlendirilmesi" temasıyla gerçekleşti.

Türkiye Sağırlar Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, sağırların toplum tarafından tanınması, kullandıkları işaret dilinin benimsenmesi ve insan çeşitliliğinin bir parçası olarak kabul edildikleri eşit bir dünya vizyonuyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongrede, 103 ülkeden akademisyenler ve bu alanda hizmet veren profesyoneller bir araya geldi.

Kongrede, "2015-2019 Küresel Sağır Toplumu Politikaları" belirlendi. "Sağır Bireyler İçin Erişebilirlik ve Teknoloji", "Dünyanın Farklı İşaret Dilleri ve Sayı Sistemleri", "Politik Katılımcılık ile Sağır Toplulukların Güçlendirilmesi", "Sağırlar için İnsan Hakları Eğitimi-Farkındalık", "Sağır Bireylerde Sağlık", "Dünyada Sağırlığın Geleceği", "Gelişmekte Olan Ülkeler ve Sağırlık", "Avrupa Birliği Engelli Bireylerin İnsan Hakları Sözleşmesi ve Sağırlık", "Sağırlık ve İstihdam", "Sağırlık ve Sağlık, "Sağırlık ve Sanat" gibi temel konuların, özel oluşturulan komisyonlar tarafından ele alındığı kongrede, sağırlıkta küresel çözüm ve politikalar tespit edildi.

Pek çok aday ülke arasından Türkiye Sağırlar Federasyonu'nun girişimiyle İstanbul'da yapılması sağlanan kongrede anılan kararlar, üretilen fikir ve çözümlerinin, kongreye katılan ulusların politikalarına yön vermesi ve Birleşmiş Milletler'in insan odaklı karar ve politikalarına etki etmesi açısından önem taşıyor.

Haber Ara