Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

15 Temmuz'da tanındı Jandarma'ya komutan oldu

690 sayılı kanun hükmünde kararname ile tümüyle İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Jandarmada 60'lı yıllardan bu yana ilk kez ‘kuvvet komutanlığı' heyecanı yaşandı. Jandarma Genel Komutanlığı görevine Korgeneral Arif Çetin getirildi. Peki Arif Çetin kimdir? Korgeneral Çetin, kamuoyunun hafızasına 15 Temmuz ile kazınmıştı...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-19 19:18:54

15 Temmuz'da tanındı Jandarma'ya komutan oldu

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Jandarma Genel Komutanı olan Arif Çetin, akıllara 15 Temmuz darbe girişimi gecesi darbecilere karşı verdiği mücadele ile kazınmıştı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi darbecilere karşı büyük başarı gösteren isimlerden biri olan Korgeneral Jandarma Harekât Başkanı Arif Çetin'in o gece operasyonu nasıl yürüttüğünü bizzat anlatmış ve “Arif Paşa, önce bir camiden, sonra bir inşaattan sonra bir vatandaşın evinden harekâtı yönetiyor” demişti.

KORGENERAL ARİF ÇETİN "JANDARMA HAREKÂT MERKEZİNİ ELE GEÇİRECEĞİM" DEDİ

Efkan Ala o anları şöyle anlatmıştı:

"Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı aradı. ‘Ben planı yaptım Genelkurmay Başkanımızı kurtaracağım sizden talimat ve yetki istiyorum' dedi. ‘Size sadece kendi adıma değil, Cumhurbaşkanı ve hükümet adına tam yetki veriyorum' dedim. Jandarma Harekât Başkanı Arif Paşa (Çetin) ‘Jandarma Harekât Merkezi'ni ele geçireceğim' dedi. 'Yetkilisin' dedim. Arif Paşa, önce bir camiden, sonra bir inşaattan sonra bir vatandaşın evinden harekâtı yönetiyor. ‘Bacım kusura bakmayın' diyor ve eve giriyor. ‘Harekât Merkezi'ni ele geçirin' diye talimat veriyor. Vatandaşlar önce Arif Paşa'yı darbeci zannediyor. Telefonla televizyonlara bağlanıp açıklama yapınca vatandaşlar darbe karşıtı olduğunu anlayıp börek ve çay getiriyorlar. Vatandaş bu kadar hassas.”

"OPERASYONU CAMİ İMAMININ EVİNDEN YÖNETTİM"

Darbe girişimi gecesi Jandarma Harekat Başkanı olan Korgeneral Arif Çetin, 15 Temmuz FETÖ/ PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda da ifade vermişti. Çetin, şunalrı anlatmıştı:

"Darbe gecesi akşamı saat 21.00 sularında Ankara Güvercinlik'te lojmanlardaki evime gittim. Eve vardığımda yemek sırasında jandarma genel komutanı aradı ve 'Arif Paşam patlama sesleri var, haberin var mı' dedi. Harekat ve İstihbarat merkezini aradım defalarca cevap vermiyor. Harekat Merkezini aradım, Telefonun biri açıldı. 'Sokağa çıkma yasağı var. Sıkıyönetim ilan edildi' diyor. Bu ses de her Sabah bana olayları arz eden kurmay yüzbaşı Ahmet Özcan'ın sesi. Robot sesi gibi bu cümleyi söyledi sadece. Ahmet dedim. Kapattı bir senedir benimle, sesini tanıyorum. TEM Daire Başkanı Turgut Aslan beni cepten aradı. Komutanım darbe olmuş dedim duydunuz mu dedi. Bende robot sesi gibi bir şey var sesini kopyalamış olabilir. Siber saldırı olabilir dedim. Turgut Bey İstanbul Boğaz Köprüsünde tanklar var dedi. mutfakta yemek yediğim için TV'yi görmedim. Turgut Bey de 'Ankara Emniyet Müdürü ile birlikte yemek yedik, sizin karargaha yakınız' dedi. Oraya gelip oradan geçeyim dedi. Yolda cep telefonunu aradım Kurmay Yarbay Bülent çıktı telefona. Ne var dedim. Komutanım dedi her taraftan evrak yağıyor dedi. Darbe var komutanım dedi. Sakın hiçbir evraka işlem yapma 5-6 dakikaya oradaydım dedim. Genelkurmaydan emir geldi işlem yapmayanları tutuklayacaklarmış dedi. Ben geliyorum dedim. Sonra Beştepe'deki karargaha vardım."

"BACIM SENİNLE İŞİMİZ YOK, SALONU TELEVİZYONU BİZE BIRAK' DEDİM OPERASYONU YÖNETTİM"

"Nizamiyenin karşısında Hisarcıklıoğlu Cami önünde duvar var. Nizamiye çaprazında. Jandarma Özel Harekatı aradım, buraya gelin dedim derhal. Harekat Merkezini ele geçirmek için çalışmaya başladık. Bunları yaparken önce 13-14 katlı kaba inşaaii bitmiş bir inşaat var. Önce orada bir sekreterlik kurduk. Tabi televizyon yok haber alamıyoruz. Bir ev arayın dedim. Çocuklar imamın lojmanı var ama ışık yanmıyor dedi. Işıkları kapatmış salonda televizyon izliyorlar. Biz kapıyı çaldık açmadı. İçeride olduklarını öğrenince biz jandarma polisiz, kapıyı kırmak zorunda kalırız dedim. Seninle bizim bir işimiz yok dedim. Sonra açtık kapısının zincirini de açtı. Eşiyle çocukları telaşlanmışlar. 'Bacım sizinle bir işimiz yok. Salonu, televizyonu bize bırak'dedim, içeri gönderdim. O sırada hem televizyon izliyor hem de adam geldi bizi jandarmaya ateş edin diye emir verince bizi darbeci olarak değerlendirmiş.Ama televizyonda konuşma yapınca boynuma sarıldı. 'Komutanım ben sizi darbeci zannettim' dedi. İçerdekiler resmi dışardakiler darbeci gibi bir mantık oluşmuştu."

***

"DARBECİLERİN HATASI, ALLAH YARDIM ETTİ"

"Darbenin askeri planlamasındaki hata nedir?" sorusuna Çetin şu yanıtı verdi; "15 Temmuz'un kahramanının Türk milleti olduğuna inanıyorum. Darbecilerin hatası millete karşı, devlete karşı duran herkese Allah yardım etti herhalde. Hata yapmadıklarında da yok edeceğimizi biliyoruz. Halkın desteğiyle yapacağımızı biliyoruz. Görevimiz bu vatandaşla bir olup millete sahip çıkmak. Orada mı burada mı hata yaptık araştırmalarınızda sonuç çıkacaktır. Terör var. Van'da bomba patladı İranlı turistler gitti, alışveriş bitti yazık günah. Vatandaşın kemikleşmesini güçlenmesini engelleyen terör dahil darbelerin her türlü kanun dışı olayla mücadele etmek görevimiz."

Haber Ara