Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

14. İstanbul Bienali yarın başlıyor

14. İstanbul Bienali yarın başlıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 15:06:11

14. İstanbul Bienali yarın başlıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen "14. İstanbul Bienali" yarın sanatseverlerle buluşacak.

Koç Holding'ten yapılan açıklamaya göre, İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 14. İstanbul Bienali, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi ücretsiz olarak kapılarını açıyor. "Tuzlu Su: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori" başlığı altında yarın başlayacak Bienal, 1 Kasım'a kadar sürecek.

Carolyn Christov-Bakargiev'in küratörlüğünü üstlendiği 14. İstanbul Bienali'nde, dünyanın dört bir yanından katılan 80'in üzerinde sanatçı ve sanatçı grubunun çalışmaları Avrupa ve Anadolu yakasında bulunan 36 farklı mekanda gezilebilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, İstanbul Bienali'nin her geçen yıl daha fazla merakla beklenen ve dünyanın en prestijli çağdaş sanat etkinlikleri arasında gösterilen bir organizasyona dönüşmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Koç, bienalin özü itibarıyla farklılıkların ve farklı düşüncelerin yan yana sergilenebildiği bir platform olduğuna dikkati çekerek, "Bienal, sadece sanatsal üretimi görebildiğiniz bir pencere açmıyor. O pencereden önyargısız bakmaya cesaret eden toplumlara, demokrasiyi içselleştirme ve farklı düşünce biçimlerine açık olma fırsatı da sunuyor. Bienal çok farklı toplumsal sorunları sanatın diliyle kitlelerle buluştururken, farklı fikirleri sorgulamaya ve düşünmeye de itiyor" ifadelerini kullandı.

Sanatın, toplumsal gelişmişliğin en temel göstergelerinden biri olduğunu vurgulayan Koç, şunları kaydetti:

"Koç Holding olarak ekonomik ve toplumsal gelişimin bir arada gerçekleşebilmesi için tüm kaynaklarımızı seferber ediyor, kültür sanata verilen desteği önceliklerimiz arasında tutmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu yıl Bienal çoklu mekanlarda gerçekleşecek. Tüm Boğaz hattına yayılarak İstanbul'un iki yakasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Bienal bu yıl şehre dalga dalga yayılacak. Bu yenilik dahi, Bienal'e gösterilen ilginin açık ve net bir kanıtı. Bienal artık İstanbul'un kültür yaşamının ayrılmaz bir parçası. Merakla beklenen bir organizasyon. Bundan da çok memnunuz."

- "Bienal izleyici sayısının bu yıl 500 bine ulaşmasını hedefliyoruz"

Mustafa Koç, İstanbul Bienali sponsorluğuna başladıklarında izleyici sayısının 50 bin civarında olduğunu aktararak, "2013 yılında Bienal'in ücretsiz olmasıyla bu rakam 350 bine yükseldi. Bienal izleyici sayısının bu yıl 500 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl boyunca devam edecek sponsorluğumuzla da rakamın çok daha ileriye taşınması en büyük arzumuz" değerlendirmelerini yaptı.

2007 yılından bu yana destek verdikleri İstanbul Bienali sponsorluklarını 2026'ya kadar uzatmalarının kendileri adına önemli bir karar olduğuna işaret eden Koç, şunları ifade etti:

"Ne mutlu ki ikinci bir 10 yıla imza atıyoruz. Her alanda olduğu gibi sponsorluklarımızda da uzun vadeli düşünüyor, yan yana olduğumuz projelerin bir paydaşı olduğumuzu hissederek hareket ediyoruz. Koç Topluluğu Şirketleri de İstanbul Bienali'nin farklı projelerine destek oluyor. Bundan da son derece memnunuz. Bienal sponsorluğu farklı bir anlayışı, farklı bir bakış açısını gerekli kılıyor. Bu da belirli bir olgunluk ve vizyon gerektiriyor inancındayım."

Koç, Bienal'in doğası gereği tartışmaya açık pek çok eser içeren bir platform olduğunu dile getirerek, Bienal'de, farklı zamanlarda iş dünyasını eleştiren, toplumsal hassasiyetlere dokunan eserlerle de karşılaştıklarını anlattı.

Kendilerinin başından itibaren Bienalin içeriğine, sanatçı söylemlerine, eser seçimlerine dahil olmadıklarını vurgulayan Koç, "Normali de budur zaten. 10 yıl önce bu durumu anlatmakta zorlanırken, olması gerekenin bu olduğunun bugün anlaşılmış olmasından ötürü çok mutluyum. Diğer yandan, İstanbul Bienali'nin bizim de destekçisi olduğumuz 10 yılda aldığı yolun, bu denli ilgi görmesinin, Türkiye'de yeniliklere ve değişime olan ilginin ve farklı olana saygı duyma eğiliminin de bir göstergesi olduğu inancındayım" ifadelerini kullandı.

- Koç Holding'den Bienal'e özel etkinlikler

Verilen bilgilere göre, Koç Holding, 14. İstanbul Bienali kapsamında bir dizi etkinliğe de destek veriyor. Bienal heyecanın yaşanacağı Karaköy, Büyükada ve Beyoğlu'nda iki farklı olmak üzere toplam 4 güzergahta rehberli turlar gerçekleştirilecek.

Rehberli tur için biletler Bienal mekanları girişlerindeki gişelerden ve Biletix satış sistemi üzerinden satın alınabiliyor. Rehberli turlar hakkında detaylı bilgi ve rezervasyon için ise "[email protected]" adresine e-posta gönderilmesi yeterli oluyor.

Koç Holding'in desteğiyle İKSV ve PACE Çocuk Sanat Merkezi iş birliğiyle hayata geçen Çocuklar ve Gençler İçin Eğitim Programları da bu yıl 14. İstanbul Bienal'inde devam edecek.

Eğitmenlerin önderliğinde programa katılan çocuklar ve gençler, 5-13 Eylül tarihleri arasında Büyükada, pazartesi günleri hariç 14 Eylül-1 Kasım tarihleri arasında ise Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nu ziyaret edebilecek.

Çocuklar ve Gençler İçin Eğitim Programları'na katılacak 8-18 yaş aralığındaki tüm katılımcılar, müze, gezi ve sergi kültürlerini geliştirme olanağı yakalayacak. Ayrıca, temel ve çağdaş sanat kavramlarıyla tanışarak İstanbul'u, 14. İstanbul Bienali'nin teması olan "Tuzlu Su" çerçevesinde yaratıcı ve eleştirel bir şekilde yorumlayacak.

Atölyelerde gerçekleştirilecek eğitim programları 8-11, 12-14 ve 15-18 yaş grupları olmak üzere 3 farklı yaş aralığı için 25'er kişilik gruplar halinde yapılacak. Koç Holding desteğiyle ücretsiz uygulanacak eğitim programına katılım için ise "0212 334 07 45, 0549 795 14 32" telefon numaralarında veya "[email protected], [email protected]" e-posta adreslerinden rezervasyon yapılması gerekiyor.

- Vehbi Koç Vakfı'nın katkılarıyla iki yayın hazırlanıyor

36 farklı mekana yayılacak sergi ve kamusal programların yer aldığı 14. İstanbul Bienali için İKSV ve Yapı Kredi Yayınları tarafından, Vehbi Koç Vakfı'nın katkılarıyla iki yayın hazırlanıyor.

Bienal Kataloğu, 5 Eylül tarihinden itibaren sanatseverlerle buluşacak. Katalogda, Griselda Pollock, Elvan Zabunyan, Chus Martínez ve Alexander Provan gibi sanat tarihçileri ile küratörlerin yanı sıra Vilayanur Ramachandran, Emin Özsoy, Jeffrey Peakall ve William Irvine gibi nörobilimden, okyanus bilimlerine kadar çeşitli alanlarda çalışan dünyaca ünlü bilim insanlarının özel olarak kaleme aldıkları makaleler de yer alıyor.

14. İstanbul Bienali'ni şekillendiren Carolyn Christov-Bakargiev tarafından Süreyya Evren editörlüğünde düzenlenen 600 sayfalık katalog, Bienale katılan sanatçıların özgün çizimlerinin ilk defa bu yayında görülmesine imkan sağlıyor.

Katalogda ayrıca, 1. yüzyıldan bu güne kadar geniş bir tarih aralığından çok çeşitli metinleri kapsayan ve her bir sanatçının seçimleriyle şekillenen antoloji bölümü de bulunuyor.

Kataloğa ek hazırlanan Bienal Rehber Kitabı da İstanbul'un altı bölgesine yayılacak sergiyi gezmek için bir kılavuz niteliği taşıyor. Deniz ve kara üzerinde en az üç gün sürecek seyahatlerle gezilebilecek Bienal'de yer alan işler ve Bienali ağırlayan mekanlar, Carolyn Christov-Bakargiev'in kaleme aldığı yazılarla ziyaretçilere sunulacak. Kitapta yer alan haritalar, tavsiye edilen rotalar ve ulaşım için pratik bilgiler ise sergi gezme deneyimini kolaylaştıracak.

Katalog ve Rehber Kitabı, Bienal mekanları ile kitabevlerinin yanı sıra "www.iksvtasarim.com" adresinden temin edilebilecek. Ayrıca, "14b.iksv.org" adresi üzerinden ücretsiz olarak da indirilebilecek.

Haber Ara