Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

1200 er serbest bırakıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak yaptığı açıklamada, darbe suçuna karışmamış 1200 erin serbest bırakıldığını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-23 11:17:55

1200 er serbest bırakıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Kodalak, "Halka ateş açmamış, halkın üzerine askeri araç sürmemiş, ne olduğunu bilememiş erleri hızla ayıklayacağız. O hainlerin Ergenekon, Balyoz soruşturmalarında yaptıkları gibi, masum askerleri de tabii ki katmayacağız. Bizim soruşturmamız onlarınkine benzemeyecek. Biz adil davranacağız. Biz devletin savcılarıyız, onlar örgütün hakim, savcıları idi" dedi.

"Torba yargılama olmayacak"

Kodalak, geçmişte Balyoz ve Ergenekon gibi kumpas davalarında yaşanan “torba yargılamalar”a ve hukuksuzluklara asla müsaade edilmeyeceğini vurguladı. Kodalak bunu söylerken çarpıcı bir örnek de verdi:

“Çatışma bölgelerinde gözaltına alınan bir yarbay o gece nöbetçi olduğunu ve darbecilere direndiğini söyledi ifadesinde. Kendisinin anlattıklarını doğrulayacağını iddia ettiği 5 tanık gösterdi. Ancak bu yarbay hakkında da tüm deliller henüz toplanmadığı için tutuklamaya sevk ettik ve tutuklandı. Ancak bağlı bulunduğu birliğin albayı bir yazı gönderdi ve o yarbayın kendisi tarafından görevlendirildiğini, nöbetçi olduğunu doğruladı. Şimdi bu yarbayla ilgili o gösterdiği 5 tanığı dinleyeceğiz. Eğer doğrularlarsa tutukluluğuna sonra vereceğiz. Soruşturmayı bu şekilde titizlikle yürütüyoruz.”

70 savcı görevlendirildi

Kodalak'ın verdiği bilgilere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda 30 soruşturma savcısı askerlerle ilgili, 30 savcı da hakim-savcılarla ilgili görev yapıyor. Savcılar hem sorgulara giriyor hem de delilleri topluyor. 10 savcı ise olay yeri incelemeleri yapıyor. Soruşturmada 70 savcı gece gündüz çalışıyor. Hakimlik sorgusu için 8 olan Sulh Ceza Hakimi sayısı da 16'ya çıkarıldı.

"Erlerin haberleri olmayabilir"

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma ve operasyonların titizlikle yürütüldüğünü belirten Kodalak, gözaltına alınan veya tutuklanan erler konusunda “Sayı veya oran vermek mümkün değil, ancak birçok erimizin o gece nereye, niçin götürüldüğünü bilmediğini düşünüyoruz” dedi.

Kodalak, kalkışma hızla bastırılsın ve delil toplamada zafiyet yaşanmasın diye hızlı hareket edildiğine dikkat çekerek, şöyle dedi: “Tutuklu erlerimiz içinde masumlar olabilir. Bunlar süreç içerisinde seri şekilde değerlendirilecektir. Er aileleri müsterih olsunlar. Bilhassa erler için başlangıçta tutuklanmış olması mutlaka darbeci olduğu anlamına gelmez.”

Nöbet çizelgeleri inceleniyor

Başsavcı Kodalak, darbe girişimi soruşturmasının titizlikle yürütüldüğünü belirterek,  şu bilgileri paylaştı:

“Henüz soruşturmaların başındayız. Güvenlik kameralarının kayıtları toplanıyor, incelenecek. Tanık beyanları henüz alınmadı. TSK'nın darbeciler tarafından değiştirilmemiş nöbet çizelgeleri incelenecek. Bunların şüpheli ifadeleriyle karşılaştırılması sonrası soruşturma ilerleyecek.”

Haber Ara